fbpx

Kaj je limfna drenaža in zakaj jo potrebujem?

A ste se kdaj vprašali zakaj se zatekanje najpogosteje pojavi ravno na naših stopalih, okrog gležnjev in po mečnih mišicah? Enaka zgodba je na dlaneh (prstih) in podlakti.

Na vseh okončinah je pogosto zatajanje vode ker, vse naše telesne tekočine tečejo v smeri gravitacije. Limfni sistem nima »pumpe« (beri srca), ki bi limfo potiskala bližje limfnim vozličkom (bezgavkam). Zato je za limfni sistem izjemnega pomena aktivnost mišic, ki limfo potiskajo v segment višje, vse do bezgavk, v katerih se limfna tekočina zadrži in prečisti.
Zato se po večurnem sedečem delavniku vedno spodobi narediti sprehod, dvigniti noge nad nivo srca in vzpodbuditi limfo z nežno limfno drenažo.

Limfna drenaža je terapevtski postopek, ki omogoča hitrejše in lažje čiščenje telesa, ki je zaradi različnih razlogov (npr. bolezni, shujševalne kure, stresni dogodki, id.) postalo zakisano.

Limfni sistem

Limfni sistem je na splošno del imunskega sistema, v njem se razmnožujejo in propadajo limfociti (vrsta belih krvničk). Do povečanega nastajanja in skladiščenja limfocitov v bezgavkah prihaja, ko imamo v telesu »škodljiv« mikroorganizem in ga ti limfociti želijo odstraniti…to lahko prepoznate kot otečene bezgavke.

Nemoteno kroženje limfe zagotavlja sprotno izločanje strupov in drugih odpadnih snovi iz telesa, s tem pa dviguje raven naravne odpornosti, nam zagotavlja dobro splošno počutje in več življenjske energije.

Pozitivni učinki limfne drenaže?

Limfna drenaža z ventuzami je odlična metoda za odpravo ali zmanjšanje vsakodnevno zatečenih okončin. Učinkovita je tudi pri otekanju okrog sklepov, otekanju po poškodbi in operaciji, pri splošnem zastajanju vode v telesu, pri tretmajih aknaste kože, za zmanjšanje vidnosti celulita in stresa, ki se odlaga na različnih koncih našega telesa. Prav tako pa ohranja zdrav mišični tonus, izboljšuje elastičnost kože, izboljšuje imunski sitem in na splošno pripomore k regeneraciji celega telesa…

Če opredelim pozitivne učinke po posameznih sklopih, potem izboljšajo:

  • SKLEPI: Izboljša absorpcijo sinovialne tekočine v sklepu (posvet z zdravnikom, če je stranka prejela injekcijo – hialuronsko kislino – v sklep).
  • LIMFNI SISTEM: Vzpodbudi pretok zastale limfe, zmanjšuje otekline okrog sklepov, zmanjšuje otekanje okončin oziroma edeme, odpravlja otekline po lepotnih in drugih posegih, zmanjšuje zakisanost telesa, po športu pripomore k hitrejši regeneraciji, izloča zastale toksine, skrbi za normalno funkcijo sečil, podpira globljo limfno drenažo in funkcije imunskega sistema.
  • MIŠIČNI SISTEM: Vzpostavi in ohranja zdravje skeletnega mišičja, tkiva se razlepijo, podaljšajo in tako naredijo prostor za svežo kri, ki mišico regenerira, večja gibljivost tkiva, prekrvavi tudi področja ishemije, pomaga pri regulaciji telesne temperature, mehča in prekrvavi brazgotinsko tkivo nastalo na mišici.
  • KOŽA: Stimulira tvorjenje kolagena in elastina, zmanjšuje vidnost celulita in strij, rahlja in razteza površinske brazgotine, poveča obnovo kože, odstrani poroženelo povrhnjico – piling, hitrejše celjenje ran.
  • PREBAVILA: Šibek vlek ventuze na trebuhu stimulira notranjost organov, izboljša peristaltično gibanje, poveča izločanje prebavnih tekočin in absorpcijo hranil.
  • ŽIVČNI SISTEM: Stimulira živčni sistem, izboljša prenašanje informacij preko živčnih signalov, zviša prag občutljivosti na bolečino.
  • PSIHOLOŠKI UČINEK: Deluje pomirjevalno, sprostitveno, pogosto se kombinira s klasično masažo.
  •  

Tečaj LIMFNE DRENAŽE z ventuzami

V tečaju prejmeš 10 videjev, 30 stransko skripto in na koncu še zaslužen CERTIFIKAT !

Drenaža se priporoča kadar je pristno otekanje okončin, zmanjšuje stres, ohranja zdrav mišični tonus, izboljšuje elastičnosti kože in na splošno pripomore k regeneraciji celega telesa…

Če imaš statično delo, ti še posebej priporočam drenažo v obliki samomasaže!

Play Video

Drenažo lahko izvajaš na drugi osebi ali na sebi, kot samomasažo.

Preberi si še druge članke:

Cupping Terapija

Naj Cupping terapija ne bo zgolj polaganje ventuz !

Cupping terapija je starodavna oblika alternativnega zdravljenja, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine. Pri tej terapiji terapevt na kožo stranke položi posebne skodelice, imenovane ventuze in ustvari vakum, ki sesa oz. vleče tkiva v ventuzo. Sedaj če se vrnemo nazaj k učinkoviti izvedbi masaže je osnovno pravilo vsake masaže, da mišice postopoma ogrejemo, saj lahko

Read More »

Katerih 5 masažnih tehnik poznamo?

Tečaj masaže nas uči vseh 5 manualnih tehnik, ki jih lahko izvajamo na različne načine in z različnimi deli telesa. 5 masažnih tehnik se imenuje: Glajenje, ki ga delimo na površinsko in globoko glajenje, gnetenje, vtiranje, tresenje in udarjanje. Vse omenjene tehnike se izvajajo z določenim pritiskom, hitrostjo, ritmom in smerjo. Pritisk in hitrost posamezne

Read More »

Ventuze – Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškodb

Ventuze so posebne votle posode, ki se pritrdijo na kožo in ustvarijo vakuumski učinek. Sesanje zraka iz ventuze povzroči, da se koža in podkožno tkivo povleče navzgor v ventuzo, kar povečuje prekrvavitev in spodbuja naravne procese zdravljenja. Terapija z ventuzami je vsestranska metoda za ohranjanje zdravja, lepote in športne uspešnosti. Mateja SEO Previous Next Kazalo

Read More »
Zgodovina ventuze in masaže

Kdaj v zgodovini masaže so se pričele uporabljati ventuze?

V zgodovini masaže je uporaba ventuz zagotovo ena izmed najbolj zanimivih in fascinantnih praks. Čeprav se zdi, da je ta tehnika nekaj novega, sega njen izvor v davnino. Raziskave kažejo, da so se ventuze uporabljale že pred več tisočletji v starodavni kitajski, egipčanski in grški kulturi. Svojo pot so nato našle v različnih delih sveta,

Read More »

Ima športna masaža negativne učinke?

Kot zame je tudi za marsikoga izmed vas, šport del vsakdana. In čeprav ima redna telesna aktivnost številne pozitivne učinke na telo, pa lahko nepravilna ali pretirana aktivnost preobremeni mišice, sklepe, obsklepne strukture in kosti. Kar vodi do neželenih posledic, kot so športne poškodbe in okvare. Vsak od nas, se je z bolečinami po športu

Read More »
Celulit. Kako se znebiti celulita.

Kako se znebiti celulita na naraven način?

Celulit je izraz kombinacije naše genske zasnove in stila življenja, ki vključuje način prehranjevanja in način našega čustvenega odzivanja na življenjske situacije. Zagotovo si se v času stresa že zalotila, da pogosteje uživaš nezdravo hrano, več sladkorjev in predelano hrano. Skratka, celulit izkazuje kopičenje fizičnih in čustvenih toksinov. Pa poglejmo zanimivosti o zlobnežu na ženskih

Read More »

Te zanima kako izgledajo spletni tečaji?
Preveri mojo facebook stran in instagram profil. Tam pogosto objavljam videje iz tečajev in popuste 🙂

Shopping Cart