fbpx

Kako poteka klasična masaža?

Klasična masaža je mehanični dražljaj, ki se izvaja na površini telesa s posebnimi manualnimi prijemi in ima terapevtski učinek.

Klasična masaža poteka po določenem vrstnem redu.

Klasična masaža je edinstvena izbira za telesno sprostitev, tako na fizični kot psihični ravni.

Klasična masaža potek: Klasična masaža poteka po določenem vrstnem redu. Večina maserjev nas prične z masažo obraza, nekateri pa z masažo hrbta ali drugih delov telesa. Pomembno je, da se pregnetejo vsi segmenti, torej obraz, prsni koš z vratom spredaj, roke z dlanmi, trebuh, noge spredaj, noge zadaj, celoten hrbet ter stopali.

Konec takšne kompletne masaže greste domov, kot prerojeni.

Maser med masažo poljubno kombinira vseh pet masažnih tehnik. Glajenje, gnetenje, vtiranje, tresenje in udarjanje. Nekateri tudi izpustijo hitrejši tehniki tresenja in udarjanja, ker njun učinek ni bistvenega pomena za klasično masažo.

Pri izbiri masažnih tehnik se najpogosteje uporabljata tehniki glajenja in gnetenja. Med masažo se vedno najprej izvaja tehnika glajenja, šele nato ostale tehnike.

 • Glajenje razdelimo na površinsko in globoko glajenje. S površinskim glajenjem maser nanaša olje in z vami ustvari prvi stik. Občuti se nežno, prijetno in sproščujoče. Globoko glajenje je tehnika, ki je namenjena ogrevanju tkiva, vzpodbuditvi venskega pretoka in palpaciji globljih mišic. Tehnika je še vedno zelo prijetna, kljub močnejšemu izvajanju, občutite prijetno ogrevanje telesa.
 • Gnetenje je druga tehnika, ki se jo uporablja najpogosteje. Namenjena je povečanju elastičnosti in podaljšanju tkiv, ter zmanjšanju mišičnega tonusa. Gnetenje je zelo prijetna tehnika, ki jo maser izvaja v smeri srca. To je glavna tehnika zaradi katere so vaše mišice po masaži tako sproščene.
 • Vtiranje je točkovna močnejša tehnika, ki je marsikomu neprijetna, uporablja se za rahljanje zlepljenih struktur, mehčanje brazgotin in pospešitev cirkulacije.
 • Tehnika tresenja je hitrejša in neboleča. Namen tresenja je sprostiti mišični obrambni krč oziroma zmanjšati napetost tkiva.
 • Kot zadnjo imamo tehniko udarjanja. Tehnika se sliši, kot zelo groba in neprijetna, ampak je vsej prej kot to. Je hitrejša, ampak je povsem neboleča. Kot sem že omenila se tehniko med klasično masažo uporablja zelo redko, saj je glaven namen udarjanja povečanje tonusa mišice.

Te zanimajo masažne tehnike klasične masaže? Z namenom širjenja znanja  o masaži sem zate ustvarila spletni Tečaj klasične masaže.

Tečaj klasične masaže.

Tehnika glajenja (slika zgoraj).

Klasična masaža potek masaže

Tehnika gnetenja (slika zgoraj).

Tehnika vtiranja (slika zgoraj).

Kaj vse je vključeno v klasično masažo?

 • Masaža celega telesa
 • Potrošen material (masažno sredstvo, papir, copati za enkratno uporabo…)
 • Brisače, rjuha
 • Tuš, Savna
 • Voda, čaj, sadje
 • Aromaterapija
 • Možnost, kombinacije z vročimi kamni ali ventuzami.

Kot potek klasične masaže se od salona do salona razlikuje tudi ponudba. Zato poglejte ob rezervaciji kaj vam salon ponuja in zagotavlja.

S kakšnimi olji se izvaja masaža?

Za izvajanje klasične masaže se najpogosteje uprabljajo naravna olja, s prijetnim vonjem in negovalnim učinkom. Moj salon trenutno uporablja arganovo olje z vonjem vanilije. Za masažo obraza se najbolje odreže negovalna masažna krema.
Ter za masažo dlani in stopal masažno maslo, ki pomaga zmehčati suho povrhnjico.

Kako dolgo traja klasična masaža?

Klasična masaža celega telesa traja od 60 do 90 minut. Nekateri masažni saloni ponujajo tudi delno klasično masažo, ki traja od 30 do 45 minut. Kakšen časoven okvir masaže si želite, je povsem vaša odločitev.

Kako vedeti ali je klasična masaža kakovostna?

1. Maser vam preda vse informacije, ki jih potrebujete za obisk masaže.
2. Ob obisku se vam predstavi in vas povpraša o kontraindikacijah (bolečine, operacije, alergije...).
3. Vam predstavi potek masaže.
4. Upošteva vaše želje glede masaže (pritisk, trajanje, poudarek...).
5. Med masažo ne uporablja telefona.
6. Poskrbi za vaše udobje (da vam je toplo, udobno ležite)
7. Pred masažo obraza in po masaži stopal si umije roke.
Ps.: Vam nikoli ne reče, da se morate sleči do nagega! Perilo je dovolj...
! Močnejše masažne tehnike izvaja v smeri srca !

Sedaj vemo, da klasična masaža poteka na unikaten način. Ampak kako bo ta masaža pripomogla k mojemu zdravju?

Klasična masaža je namenjena tako mišični regeneraciji kot čustveni sprostitvi. Poglej si video na desni strani. V njem govorim o vseh pozitivnih učinkih klasične masaže.

Če te zanima več informacij o tako imenovani švedski masaži, ti z veseljem razkrijem še ozadje te unikatne masaže v članku: Švedska masaža.

Tečaj klasične masaže

Tečaj masaže vključuje: 31 videjev, 46 stransko skripto in na koncu še zaslužen CERTIFIKAT !

Tečaj je primeren za maserja začetnika, kot zdravstvenega delavca.

Preberi si še druge članke:

Uporabljena literatura:

1.) What kinds of massage are there?

Shopping Cart