fbpx

3 najboljše tehnike za sprostitev ramen z ventuzami !

Zagotovo ste se kdaj v življenju vi ali kdo od vaših bližnjih srečali z bolečinami v vratu ali s »heksenšusom«, bodisi zaradi klime, slabega vzglavnika ali dolgotrajnega prisiljenega položaja vratu. Protibolečinska masaža z ventuzami je odlična metoda za odpravo ali zmanjšanje vsakodnevnih bolečin. Tudi v ramenih in vratu !

Kazalo vsebine
  Add a header to begin generating the table of contents

  Katere tehnike so učinkovite za masažo?

  Od skupno sedmih tehnik, ki jih uporabljamo za masažo z ventuzami. Bom danes izpostavila tri, ki jih lahko uporabite na vseh delih telesa in z njimi ne morete povzročiti nikakršne škode. Seveda je potrebno upoštevati kontraindikacije, kot so tumorji, odprte rane, povišana telesna temperatura, id.

  1. Tehnika Vlek in Relaksacija

  Ventuzo stisnemo, damo na kožo za 2 sekundi in vakum sprostimo. Enako ponovimo po celotni napeti mišici, da jo ogrejemo ali zmanjšamo nelagodje stranke. Tehnika je učinkovita za ogrevanje tkiva, navajanje tkiva na negativen pritisk ventuze in za masažo prsnega koša, saj z vibracijami, ki jih povzroča lajšamo simptome astme.

  2. Tehnika Drsenja vzporedno z mišičnimi vlakni

  tehniko izvajamo po prej nanešenem olju. Ventuzo z blagim vakumom stisnemo na kožo in z dvigom ventuze proti sebi drsimo v smeri mišičnih vlaken. Lahko uporabimo tudi dve ventuzi in ju odmikamo eno od druge.
  Tehnika je učinkovita za ogrevanje mišice, miofascialno sproščanje, sproščanje napetosti v mišici, za zmanjšanje mišičnega tonusa in rahljanje vozličkov ter in povečanje mišične prožnosti.

  3. Tehnika Drsenja prečno čez mišična vlakna

  Tehniko izvajamo šele po prejšnji tehniki, saj je veliko bolj agresivna. Ventuzo z blagim vakumom stisnemo na kožo in z dvigom ventuze proti sebi drsimo prečno čez mišična vlakna. Lahko uporabimo tudi dve ventuzi in ju odmikamo eno od druge. Tkiva je potrebno prej ogreti, zato prilagodi vakum in material ventuze.
  Tehnika je učinkovita za miofascialno sproščanje, za povečanje mišične prožnosti in sklepne gibljivosti ter mehčanje brazgotin (s prečnim drsenjem čez brazgotino).

  4. Na koncu ne pozabi na limfno denažo z ventuzami!

  Olje imamo že nameščeno, ventuze pripravljene in sedaj je čas, da masažo ramen zaključimo z limfno drenažo. Limfno drenažo uporabljamo za vzpodbuditev pretoka zastale limfe, pospešeno izločanje toksinov in posledično izboljšano funkcijo imunskega sistema. Postopek limfne drenaže je prijeten in neboleč, preberi si lahko kako jo pravilno izvajati.

  Več o limfni drenaži si preberi v članku: Kaj je limfna drenaža in zakaj jo potrebujem?
  Če imaš čez poletje težave z zatekanjem okrog gležnjev ti priporočam branje članka: Poletno zatekanje nog in kako lahko si pomagaš?

  Katere ventuze lahko uporabim?

  Predno začnem govoriti o ventuzah bi sprva poudraila, da za vse omenjene tehnike moramo prej nanesti olje! Če ne nanesemo olja, ventuze ne bodo drsele in učinek ne bo zadosten.
  Že v prejšnjih člankih sem veliko govorila o materialih ventuz in uporabnosti le teh na določeni skupini ljudi in za določene tehnike. 

  Za te tri tehnike lahko uporabite steklene ventuze, silikonske “Zen” ventuze ali “Terapevtske” ventuze. 
  Najbolše se odnesejo silikonske ventuze, saj lahko z njimi prosto drsimo tudi čez kosti.

  Če ventuze že imaš in jih vestno uporabljaš ti svetujem, da pregedaš zelo pomemen članek, ki govori o najpogostejših napakah, ki jih delamo z ventuzami!

  Kje kupim ventuze?

  Ventuze lahko kupite v vseh fizioterapevtskih trgovinah, SilverStore, Art-Pe, Sanolabor…
  Če se odločate za nakup vam predlagam, da kupite cel paket, kar pomeni, paket 4 ventuz. Saj vam bodo prišle prav vse 4 velikosti. In neuničljive so kar pomeni, da bodo z vami celo življenje! 

  Ventuze so odlična naložba za v prihodnost in odlična naložba v vaše zdravje!

  Kaj se naučim v tečaju protibolečinske masaže z ventuzami?

  Na tečaju te bom primarno učila dinamične tehnike z ventuzami, ter eno krajšo statično.

  Naučila te bom osnov uporabe ventuz za protibolečinske namene. Torej o pozitivnih učinkih, o kontraindikacijah (kdaj NE smeš masirati), o uporabi različnih materialov in velikosti ventuz, o higieni, dinamičnih masažnih tehnikah, ki so izjemno učinkovite za miofascialno sproščanje. O barvah, ki se pojavijo na tkivih ter absolutno vse o mišicah, ki jih bomo tretirali z ventuzami.

  Glede protibolečinskega tretmaja te bom naučila izbirati pravilno masažno tehniko, glede na prisotno bolečino, ob upoštevanju kontraindikacij. Saj ventuze niso primerne za tretiranje vseh bolečinskih stanj. Zato bomo s snovjo napredovali korak za korakom, da razumeš kaj delaš in zakaj delaš. 🙂  Tehnike ventuziranja bomo izvajali na vratnem / prsnem / ledvenem / križnem predelu hrbta, zadnjici, zadnji loži, mečih, stegnih, sprednji golenični mišici, ramenih, nadlakti in podlakti. Vse tehnike se lahko izvajajo tudi v obliki samomasaže

  Torej ob koncu tečaja boš znal/-a zmanjšati bolečine po celem telesu na učinkovit in varen način.

  Te zanimajo tečaji masaž?

  Pridruži se ljubiteljem masaž tudi ti!

  Prejmi 10% popust na VSE tečaje. Gratis video vsebino. Obvestila o novih tečajih in akcijah, …

  Shopping Cart