fbpx

Limfna drenaža kot samomasaža? Kako jo izvajati pravilno?

Vsaka poškodba, bolezen, operacija, zastrupitev ali nesreča, ki ji je bilo našo telo izpostavljeno v preteklosti je še danes prisotno v naših tkivih. Ta stanja in vsakršno jemanje zdravil, kisle diete in visok stres brez počitka, povzročajo stalna stanja vnetja.
V nadaljevanju ti bom predstavila več o limfni drenaži, poteku drenaže in uporabi pripomočkov, da jo lahko izvajaš kot samomasažo.

Kazalo vsebine
  Add a header to begin generating the table of contents

  Kaj je limfni sistem?

  Limfni sistem je na splošno del imunskega sistema, v njem se razmnožujejo in propadajo limfociti (vrsta belih krvničk). Do povečanega nastajanja in skladiščenja limfocitov v bezgavkah prihaja, ko imamo v telesu »škodljiv« mikroorganizem in ga ti limfociti želijo odstraniti…to lahko prepoznate kot otečene bezgavke.

  Nemoteno kroženje limfe zagotavlja sprotno izločanje strupov in drugih odpadnih snovi iz telesa, s tem pa dviguje raven naravne odpornosti, nam zagotavlja dobro splošno počutje in več življenjske energije. Limfa ali mezga (rumena prosojna tekočina) se pomika zelo počasi in pod nizkimi tlaki, zato je pomembno, da v nadaljevanju drenažo izvajamo počasi.

  Kaj je limfna drenaža?

  Limfna drenaža je terapevtski postopek, ki omogoča hitrejše in lažje čiščenje telesa, ki je zaradi različnih razlogov (kot so bolezni, shujševalne kure, stresni dogodki in podobno) postalo zakisano.

  Limfna drenaža je odlična metoda za odpravo ali zmanjšanje vsakodnevno zatečenih okončin.
  Učinkovita je pri otekanju okrog sklepov, otekanju po poškodbi in operaciji, pri splošnem zastajanju vode v telesu, pri tretmajih aknaste kože, za zmanjšanje vidnosti celulita in stresa, ki se odlaga na različnih koncih našega telesa. Prav tako pa ohranja zdrav mišični tonus, izboljšuje elastičnost kože, izboljšuje imunski sitem in na splošno pripomore k regeneraciji celega telesa…

  Kot že omenjeno ima limfna drenaža veliko pozitvnih učinkov na telo. V čanku Kaj je limfna drenaža, lahko prebereš več o pozitivnih učinkih limfne drenaže. 

  Ali limfna drenaža pomaga pri odpravi celulita?

  Kot omenjeno si z limfno drenažo pomagamo tudi pri losanju s celulitom. Tretma je še učinkovitejši, če ga kombiniraš z masažo z ventuzami in šele na koncu izvdeš limfno drenažo. Če te zanima več o anticelulitnem tretmaju, si preberi članek “Kako se znebiti celulita na naraven način?

  Zakaj pride do zatekanja okrog gležnjev?

  Zastajanje vode je najpogostejše ravno v naših okončinah, bodisi so to dlani ali stopala. Vse tekočine že po fiziki tečejo navzdol, ker jih gravitacija oziroma sila teče potiska navzdol, proti tlom. Temu primerno čutimo otrdelost rok, ko hodimo v hribih brez palc ali če sedimo na mestu več ur, so naši gležnji zatečeni ter togi. Ni pa kriva zgolj gravitacija! 
  Limfni sistem nima »pumpe« (beri srca), ki bi limfo potiskal bližje limfnim vozličkom (bezgavkam). Zato je za limfni sistem izjemnega pomena aktivnost mišic, ki limfo potiskajo v segment višje, vse do najbližjih bezgavk, v katerih se limfna tekočina zadrži in prečisti. Zato se po večurnem sedečem delavniku vedno spodobi sprehoditi, dvigniti noge nad nivo srca ali vzpodbuditi limfo z nežno limfno drenažo.

  Če imaš tudi ti težave s poletnim zatekanjem nog potem bo članek: Poletno zatekanje nog in kako lahko si pomagaš? pravšnji zate. V tem članku si lahko prebereš tudi to kako ugotoviti, če so noge zatečene in kako si zraven drenaže še lahko pomagaš.

  Limfna drenaža je prepovedana pri:

  Izraz kontraindikacija označuje stanje, pri katerem je določena terapija, določen poseg ali postopek prepovedan ali omejuje izvajanje. Poznamo dve vrsti kontraindikacij:

  1. RELATIVNE kontraindikacije: dovoljena je lokalna masaža (potrebna posebna previdnost pri izvajanju).
  2.  ABSOLUTNE kontraindikacije: prepovedana je kakršna koli masaža.

  1. Absolutne kontraindikacije

  Oslabljen imunski sistem, povišana telesna temperatura, okužbe, akutna vnetja, akutne poškodbe, krvavitve, zlomi kosti, odprte rane in dislokacije, postoperativna sveža stanja, bolezni ven, preležanine in nekroze, preko sončnih opeklin, drugih opeklin, odprtih ran, bolezni in okvare kože in vse novotvorbe, bradavičasti izrastki, neznane otrdline, maligni tumorji.

  2. Relativne kontraindikacije:

  • Krčne žile (varice) = pod pogojem, da niso pekoče.
  • Menstruacija = masiramo le če je osebi prijetno.
  • Nosečnost = Lahko masiramo le 4,5 in 6 mesec (V nobenem obdobju nosečnosti NE masiramo: Trebuha, zadnjice in mečne mišice.)
  • Bolniki, ki trpijo za izčrpanostjo (potrebno paziti na imunski sistem masiranke). 
  • Bolniki, ki jemljejo sredsteva za redčenje krvi (po posvetu z zdravnikom).
  • Na prazen želodec ali v obdobju postenja (lahko se masira le v obdobju krajših postov, saj po več dnevnih postih lahko upade delovanje imunskega sistema in ga z masažo le preobremenimo).

  Kako izvajam limfno drenažo kot samomasažo?

  Kot vsaka masaža, se izvaja tudi limfna drenaža kot samomasaža. 

  Samomasaža kot limfna drenaža ima drugačne smeri drenaže, od drenaže, ko greste k terapevtu. Drugačne smeri so zato, ker če si drenažo izvajamo sami, po navadi stojimo in imamo omogočen prehod od npr. Noge zadaj do dimeljskih bezgavk. Če ležimo, pa to ni mogoče, zato dreniramo proti boku, kjer gravitacija potisne limfo navzdol proti dimljem.

  Ko si izvajaš drenažo, ti  priporočam, da imaš mišice dreniranega segmenta povsem sproščene in malenkost privzdignjene. Da še gravitacija pripomore k učinku.

  Zraven tega besedila sem ti priložila še video, ki je del Tečaja limfne drenaže z ventuzami. Več o ventuzah, katere uporabiti in koliko vakuma narediti, ti priporočam, da si preberš moj članek: Materiali ventuz in uporabnost?

  Ali je samomasaža prav tako uspešna kot limfna drenaža pri terapevtu?

  Limfna drenaža kot samomasaža je učinkovita za stanja, ki niso patogena oziroma zdravstveno nevarna. Če se gre za bolezni limfnega sistema ali odpovedi organov zaradi katerih prihaja do zatekanja, se je potrebno absolutno obrniti na certificiranega limfo terapevta.

  Limfna drenaža na splošno je pri terapevtu običajno bolj uspešna pri spodbujanju limfnega pretoka in čiščenju tkiv, saj terapevt uporablja posebne tehnike in pritisk na povsem sproščena tkiva. Seveda pa je samomasaža kot limfna drenaža koristna za vzdrževanje splošnega zdravja in dobrega počutja, še posebej če jo izvajaš redno in v kombinaciji z drugimi zdravimi navadami, kot so zdrava prehrana in telesna dejavnost. Še enkrat bi poudarila, da če pa imaš težave z limfnim sistemom ali druge bolezni, vedno poišči strokovno pomoč in se posvetuj z zdravnikom.

  Samomasaža limfna drenaža

  NASVET: Če si maser/-ka po masaži izvedi še limfno drenažo!

  Vedno si zapomni, da z močnejšimi masažami, kot so športna masaža ali protibolečinska masaža, ciljaš primarno na sproščanje mehkega tkiva in na vzpodbuditev krvožilnega sistema. In, da ne bo limfa po tako močnih in stresnih masažah (stresne zgolj iz vidika bolečine) preobremenjena je smiselno vsako takšno masažo zaključiti z limfno drenažo. Jaz jo na koncu izvedem kar z ventuzami, ker naredim dvojno delo. Torej pomagam limfi in razlepim fascijo. 

  Ali suho krtačenje koristi limfnemu sistemu?

  Suho ščetkanje ali krtačenje kože je v zadnjih letih postala modna niša za odpravo celulita. Za učinkovito odpravo celulita je bistvenega pomena, da vzpodbudimo limfni in krvožilni sistem in ravno z jutranjim krtačenjem dosežemo ne le prebuditev limfe, ampak tudi poživitev kože.
  Vse o tem jutranjem ritualu in pravilnem krtačenju…si lahko prebereš v članku: Zakaj je suho ščetkanje postalo popularno?
  Če te je ščetkanje pritegnilo si s prijavo na mojo majling listo prslužiš Video pravilnega suhega krtačenja in popust na tečaj Limfne drenaže z ventuzami. 🙂

  Te zanimajo tečaji masaž?

  S prijavo do videa suhega krtačenja!

  Prejmi 10% popust na VSE tečaje. Gratis video vsebino. Obvestila o novih tečajih in akcijah, …

  Kaj se naučim v tečaju limfne drenaže z ventuzami?

  Tečaj limfne drenaže z ventuzami je odlična metoda za odpravo ali zmanjšanje vsakodnevno zatečenih okončin. Učinkovita je tudi pri otekanju okrog sklepov, otekanju po poškodbi in operaciji, pri splošnem zastajanju vode v telesu, pri tretmajih aknaste kože, za zmanjšanje vidnosti celulita in stresa, ki se odlaga na različnih koncih našega telesa. Prav tako pa ohranja zdrav mišični tonus, izboljšuje elastičnost kože, izboljšuje imunski sitem in na splošno pripomore k regeneraciji celega telesa…

  Ne odlašuj z nakupom ventuz, v članku “Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškod.” si preberi za kaj vse lahko uporabiš ventuze in kako jih uporabiš. 🙂

  Shopping Cart