fbpx

Ventuze – Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškodb

Ventuze so posebne votle posode, ki se pritrdijo na kožo in ustvarijo vakuumski učinek. Sesanje zraka iz ventuze povzroči, da se koža in podkožno tkivo povleče navzgor v ventuzo, kar povečuje prekrvavitev in spodbuja naravne procese zdravljenja.

Terapija z ventuzami je vsestranska metoda za ohranjanje zdravja, lepote in športne uspešnosti.
Mateja
SEO
Kazalo članka
  Add a header to begin generating the table of contents

  Kaj so ventuze?

  Ventuze so masažni pripomočki, ki obstajajo v različnih velikostih in materialih. Večinoma so izdelane iz stekla, silikona ali plastike. Ko ventuze pritrdimo na kožo, te ustvarijo sesalni učinek, ki razleplja fascialno tkivo ter vleče tekočine iz globine telesa, bližje površini.

  Terapija z ventuzami ima bogato zgodovino!

  Terapija z ventuzami sega v daljno zgodovino. Uporaba ventuz se je pojavila že v starodavni kitajski medicini pred več tisoč leti. Prvotno so ventuze izdelovali iz živalskih rogov, bambusa in drugih naravnih materialov. V preteklosti so se ventuze uporabljale za zdravljenje različnih bolezni, od prehlada do težav s prebavo. Za več o zgodovini ventuz, klikni na obarvano besedo.

  V videu desni si lahko pogledaš predstavitev in uporabnost različnih materialov ventuz –>

  Ali je terapija z ventuzami priljubljena v sodobni družbi?

  Ventuze terapija je v sodobni družbi pridobila veliko priljubljenost in se razširila na različna področja. V zdravstvu se uporablja za lajšanje bolečin, zdravljenje mišičnih napetosti, izboljšanje prekrvavitve in pospeševanje celjenja. V kozmetiki se ventuze uporabljajo za izboljšanje tonusa kože, zmanjšanje gubic in pomlajevanje. Prav tako se ventuze uporabljajo v športu za rehabilitacijo poškodb, lajšanje bolečin in pospeševanje regeneracije mišic.
  Terapija z ventuzami je postala vsestranska metoda za ohranjanje zdravja, lepote in športne uspešnosti.

  Kako se ventuze uporablja v lepotni industriji?

  Ventuze so postale priljubljena metoda v kozmetičnih tretmajih zaradi svojih številnih koristi za kožo in izgled. Uporaba ventuz v kozmetiki temelji na ustvarjanju vakuumskih učinkov, ki spodbujajo krvni obtok, limfno drenažo in povečujejo proizvodnjo kolagena. Koristi ventuze terapije v lepotni industriji vključujejo zmanjšanje celulita, zmanjšanje gubic, zdravljenje aken in brazgotin ter pomlajevanje kože.

  Ventuze terapija za zmanjšanje celulita

  Ventuze uporabljamo za izboljšanje tonusa kože, saj vakuumski učinek spodbuja krvni obtok in limfno drenažo. To pripomore k bolj zdravi in sveži koži ter izboljšanju videza celulita.
  Terapijo prični s suhim krtačenjem kože (gratis video izvajanja prejmeš ob naročilu na novičke) za odstranitev povrhnjice kože, nadaljuj z masažo z ventuzami ter zaključi z limfno drenažo z ventuzami. Za slednjo uporabi le blag vakum in večjo ventuzo. Več o tretmaju si preberi v članku: Kako se znebiti celulita na naraven način?

  Zmanjšanje gubic z ventuzami

  Vakuumski učinek spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, kar zmanjša videz drobnih linij in gubic ter pripomore k bolj gladki in mladostni koži.
  Moj nasvet: Za terapijo uporabi steklene ventuze, s katerimi želiš doseči rdečico. Okrog oči izvajaj le tehniko vlek in relaksacija, saj boš z vlečenjem ventuze kožo le dodatno raztegnila.

  Ventuze za zdravljenje aken in brazgotin

  Vakuumski učinek pomaga izboljšati prekrvavitev in limfno drenažo, kar prispeva k hitrejšemu celjenju aken in zmanjšanju videza brazgotin.
  Moj nasvet: Predno pričneš s tretmajem kožo temeljito učisti! Uporabi steklene ali zen silikonske ventuze (z nežnim vakumom) in izvajaj statično ter dinamično kroženje ter zvijanje ventuze v več smeri na predelu brazgotin.

  Pomlajevanje kože z ventuzami

  Sesanje zraka iz ventuz ustvarja vakuumski učinek, ki spodbuja obnovo kože, izboljšuje teksturo, zmanjšuje pore in daje koži svež, mladosten videz.
  Moj nasvet: Za terapijo uporabi steklene ventuze, ki jih vlečeš od sredine obraza, navzven. Ventuzo nato odlepiš, ter ponoviš nekoliko nižje enako.

  Pogosta vprašanja:

  1. Kako dolgo traja en tretma lepotne terapije z ventuzami?

  Trajanje postopka je odvisno od več dejavnikov. Čas tretmaja prilagodim na območje telesa, ki ga obravnavam ter vrsto terapije, ki si jo želite. Običajno postopek traja od 20 do 60 minut. Za dolgotrajne učinke se terapijo obiskuje 1x-2x / teden, za obdobje vsaj enega meseca.

  1. Ali so ventuze primerne za vse tipe kože?

  Ventuze terapija je primerna za večino tipov kože. Priporočam, da tretma obiščete pri usposobljenem strokovnjaku, ki bo ocenil vašo kožo, upošteval morebitne posebne pogoje ali težave ter vam svetoval glede primernosti terapije.

  1. Ali ima terapija z ventuzami stranske učinke?

  Terapija je običajno varna, vendar pa se lahko pojavijo nekateri stranski učinki. Med najpogostejšimi stranskimi učinki so lahko začasne modrice ali rdečica na območjih, kjer so bile uporabljene ventuze. Lahko se pojavi tudi občutek vlečenja ali nelagodja med postopkom. Ti stranski učinki običajno izginejo v nekaj dneh. Na obrazu do modric ne sme pridet, saj je tretma veliko nežnejši, kot pri anticelulitni masaži!!!

  Ali lahko uporabljamo ventuze za zdravljenje športnih poškodb?

  Terapija z ventuzami ima pomembno vlogo pri rehabilitaciji športnikov in zdravljenju športnih poškodb. Ventuze terapija pomaga zmanjšati vnetje, bolečino in oteklino ter pospešiti regeneracijo tkiva. Ventuze se pogosto uporabljajo pri zdravljenju zvinov, izpahov, bolečin v mišicah in drugih pogostih športnih poškodbah. te zanimajo osnovne tehnike uporabe ventuz, poglej si video v članku: 3 najboljše tehnike za sprostitev ramen z ventuzami !

  Ventuze pri zdravljenju zvinov in izpahov

  Ventuze se lahko uporabljajo pri zdravljenju zvinov in izpahov. Vakuumski učinek pomaga zmanjšati oteklino, pospešuje prekrvavitev in limfno drenažo ter spodbuja regeneracijo poškodovanih tkiv. To lahko prispeva k hitrejšemu okrevanju in rehabilitaciji.
  Moj nasvet: Vakum, ki ga uporabljamo za te poškodbe je blag in izvajaj le dinamične tehnike, saj lahko statične dodatno poškodujejo mehko tkivo!

  Lajšanje bolečin v mišicah s pomočjo ventuz

  Ventuze se uporabljajo tudi za lajšanje bolečin v mišicah, ki so pogoste pri vseh športno aktivnih ljudeh. Vakuumski učinek pomaga sprostiti napete mišice, izboljšati prekrvavitev in odstraniti toksične snovi iz mišičnega tkiva. To lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju in olajšanju bolečine.
  Moj nasvet: Primerne so tako dinamične, kot statične tehnike s srednjim do maksimalnim vakumom.

  Ventuze pri zdravljenju teniškega komolca

  Ventuze se lahko uporabljajo tudi pri zdravljenju teniškega komolca, ki spada pod pogoste poškodbe športnikov. Vakuumski učinek pomaga zmanjšati vnetje, izboljšati prekrvavitev in pospešiti regeneracijo poškodovanih tkiv. To lahko prispeva k lajšanju bolečine in izboljšanju funkcionalnosti komolca.
  Moj nasvet: Za terapijo uporabi srednje do močen vakum terapevtske silikonske ventuze, ter izvajaj dinamične in statične tehnike po napetih mišicah okrog komolca. Ne pozabi na prečno drsenje čez mišico!

  Pogosta vprašanja:

  1. Kako pogosto naj izvajam terapijo z ventuzami pri zdravljenju športnih poškodb?

  Pogostost izvajanja terapije pri zdravljenju športnih poškodb je odvisna od vrste poškodbe, resnosti in individualnih potreb. Običajno terapijo izvajam 2x tedensko v začetni fazi zdravljenja, nato pa se pogostost zmanjša na 1x / teden. Izvaja se vse dokler bolečina ne popusti v celoti. Če je prišlo do hujše poškodbe je pravi odgovor vsekakor zdravnik!

  1. Ali je terapija z ventuzami primerna za akutne poškodbe?

  Uporablja se tudi pri akutnih športnih poškodbah, vendar se pristop prilagodi glede na stopnjo vnetja, oteklino in bolečino. Ko se srečam s poškodbo, na podlagi ocene poškodbe ustrezno določim uporabo ventuz in prilagodim tehniko terapije, da zagotovim varnost in učinkovitost pri zdravljenju akutne poškodbe. Včasih se tehnikam celo izognem!

  1. Kakšni so rezultati uporabe ventuz pri športnih poškodbah?

  Uporaba ventuz pri športnih poškodbah doprinese več koristi. Vakuumski učinek ventuz pomaga zmanjšati vnetje, oteklino in bolečino, spodbuja regeneracijo tkiva ter izboljšuje prekrvavitev in limfno drenažo. S tem se pospeši okrevanje, zmanjša čas rehabilitacije in poveča funkcionalnost poškodovanega območja. Rezultati uporabe ventuz so individualni in se lahko razlikujejo glede na vrsto poškodbe, resnost in druge dejavnike. Vsekakor so občutni že po prvi terapiji! Za najboljši učinek terapije, priporočam še vključitev masaže, več o smiselnem zaporedju masaže in ventuz si preberi v članku Cupping Terapija.

  Nasveti za varno uporabo ventuze - terapija

  Pri izvajanju terapije z ventuzami je pomembno upoštevati nekaj nasvetov, ki bodo zagotovili varnost in učinkovitost terapije. Več o pravilni uporabi si preberi v članku: Ventuze – 5 najpogostejših napak, ki jih delaš z ventuzami!

  1. Strokovno svetovanje pred uporabo ventuz je ključnega pomena, saj bo strokovnjak ocenil primeren pristop in tehniko glede na specifične potrebe posameznika.
  2. Pravilna tehnika uporabe ventuz je ključnega pomena za dosego želenih rezultatov in preprečevanje morebitnih negativnih učinkov. Pomembno je slediti navodilom strokovnjaka glede časa uporabe, pritiska in premikov ventuz. Pravilno namestitev ventuz na kožo ter ustrezno izvajanje masažnih gibov je treba dosledno upoštevati, da se zagotovi optimalen vakuumski učinek in prepreči morebitne poškodbe ali nelagodje. Pri uporabi ventuz se lahko pojavijo tudi stranski učinki, kot so rdečina, modrice ali nelagodje. Pomembno je vedeti, kako se spopasti z njimi in po potrebi poiskati nasvet strokovnjaka.

  Pogosta vprašanja:

  1. Ali je uporaba ventuz boleča?

  Uporaba ventuzna terapija lahko občasno povzroči nekaj nelagodja, vendar ne sme biti preveč boleča. Občutek lahko variira glede na intenzivnost vakuuma in občutljivost posameznika.

  1. Kdo je usposobljen za izvajanje terapije z ventuzami?

  Terapijo izvajajo usposobljeni strokovnjaki, kot so fizioterapevti, maserji ali kozmetični specialisti. Pomembno je, da se posvetujete s strokovno usposobljenim osebjem, ki ima izkušnje v uporabi ventuz in pozna pravilno tehniko terapije.

  1. Kako pogosto naj se izvaja terapija za vzdrževanje rezultatov?

  Pogostost vzdrževalne ventuzne terapije je odvisna od posameznika in specifičnega stanja. Pri večini zadostuje redna mesečna terapija, medtem ko pri drugih, ki so nenehno pod stresom je potrebna tedenska terapija.

  Te zanima tečaj masaže z ventuzami v Centru Possible?

  Tako, prišli smo h koncu članka. Sedaj verjamem, da sem v tebi vzbudila zanimanje za terapijo z ventuzami, bodisi v obliki obiska masaže ali želje po dodatnem znanju in učenju tehnik. Kakor koli sem te navdušena si vabljen/-a na masažo v moj center ali se naroči na novičke in prejmi 10% popust na vse spletne tečaje in se nauči terapije z ventuzami kar sam/-a. Izobraževanje je dostopno preko spleta in video vsebina ostane z vami za vedno. Vsebina zajema vse o ventuzah, higieni, poškodbah, tepih kože, delovanju, strankih učinkih, barvah ki nastanejo po tretmaju, masažnih tehnikah, masaža vseh predelov telesa, id.

  Izbiraš lahko med tremi tečaji, v katerih učim masažnih prijemov. Vsak izmed njih ima svojo specifiko. Poglej si spodaj ponudbo tečajev!

  Ventuze in samomasaža

  Tečaj PROTI-BOLEČINSKE masaže z ventuzami

  23 videov, 78 stranska skripta in na koncu zaslužen CERTIFIKAT!
  Več...

  Tečaj ANTI-CELULITNE masaže z ventuzami

  14 videov, 40 stranska skripta in na koncu zaslužen CERTIFIKAT!
  Več...

  Tečaj LIMFNE drenaže z ventuzami

  10 videov, 30 stranska skripta in na koncu zaslužen CERTIFIKAT!
  Več...

  Drugi članki

  SPREMLJAJTE NAS

  tudi na socialnih omrežjih !
  Naj masaža ne bo luksuz, ampak del vsakodnevne regeneracije in dobrih odnosov!
  Shopping Cart