fbpx

Kdaj v zgodovini masaže so se pričele uporabljati ventuze?

V zgodovini masaže je uporaba ventuz zagotovo ena izmed najbolj zanimivih in fascinantnih praks. Čeprav se zdi, da je ta tehnika nekaj novega, sega njen izvor v davnino. Raziskave kažejo, da so se ventuze uporabljale že pred več tisočletji v starodavni kitajski, egipčanski in grški kulturi. Svojo pot so nato našle v različnih delih sveta, kot so Indija, Arabski polotok in celo Evropa.

Njihova uporaba nam omogoča, da se povežemo z našimi koreninami in hkrati izkusimo koristi, ki jih prinašajo.

Pri masaži z ventuzami delujemo v nasprotni smeri kot pri kateri koli drugi tkivni masaži, saj med masažo podtlak ventuze vleče tkiva navzgor, tekom masaže pa potiskamo tkiva v telo oziroma navzdol. Z ventuzami ustvarimo vakuum, kar povzroči “sesanje” kože in podkožnega tkiva v ventuzo. Ta proces spodbudi cirkulacijo krvi, sprosti napete mišice, odpravi blokade energijskih poti v telesu ter pomaga pri odstranjevanju strupov in toksinov iz telesa, kar pomaga pri lajšanju bolečin, odpravljanju vnetij ter izboljšanju splošnega počutja.

Ventuze obstajajo že tisoče let, primarno izvirajo iz Kitajske, vendar je njihovo uporabo mogoče povezati tudi z bližnje vzhodno in staro-egipčansko kulturo. Tradicionalna kitajska medicina temelji na osrednji domnevi, da je za ohranjanje zdravja in dobrega počutja pomembno, da Qi (temeljna gonilna energija, biopotencial) nenehno kroži po telesu.

Prav tako so ventuze poznali že v stari Grčiji, kjer je za ventuziranje slavni grški zdravnik in zgodovinar Herodot dejal: “Masaža z ventuzami ima moč izločanja negativnih snovi iz glave, zmanjšanja bolečine na istem delu, zmanjšanja vnetja, obnavlja apetit, krepi šibek želodec, odstranjuje vrtoglavice in nagnjenosti k omedlevici, pritegne globoke krvne in limfne zastoje proti površini kože, uravnava menstrualni cikel, pospešuje zdravljenje in umirja bolečine pri boleznih, odstranjuje nagnjenosti k zaspanosti ter številni drugi pozitivni učinki. Te in številne podobne bolezni se lajšajo z razumno uporabo Cucurbits (ventuziranja), bodisi suhega ali mokrega.”

Ventuze in statičen cupping so znane tudi islamski kulturi, ki ventuziranje imenuje »hidžama« ali »hidžamama«. Hijama se nanaša na mokro ventuziranje, pri katerem zraven točkovnega puščanja ventuz, kožo še s skalpelom večkrat prerežejo, zato, da se »umazana« kri izloči iz telesa.

V devetdesetih letih 20. stoletja je ventuziranje postalo priporočeno zdravljenje akutnega mielitisa v ZDA. Ventuziranje je zagovarjal dr. William Osler, znan tudi kot »oče moderne medicine«. Bil je tudi eden od ustanoviteljev bolnišnice John Hopkins in je v svojem času  še posebej pomembno prispeval k medicinski znanosti.

Ta starodavna tehnika se je razvila iz uporabe izdolbenih živalskih rogov. Rogove so nadomestile bambusove skodelice in glina, kasneje pa stekleni kozarčki. Danes so pa vse bolj praktične silikonske in plastične ventuze različnih oblik.

 

Ventuze uporabljam tudi sama in so resnično najbolj priročen pripomoček, ki gre z menoj vsepovsod!

 

Sama sem se učila masaže z ventuzami na tujih tečajih, saj pred desetimi leti v Sloveniji še ni bilo govora o teh priročnih pripomočkih. Ko sem jih pričela vključevati v prakso, beri v masažne terapije, so se stranke odzivale zelo pozitivno in nekaj let po tem sem razvila prve tečaje masaže z ventuzami v živo. Danes se lahko uporabe ventuz naučiš že kar preko spleta v moji spletni učilnici. Za začetek ti priporočam uporabo silikonskih ventuz in dobro razumevanje prvega modula tečaja protibolečinske masaže z ventuzami.

Če še nisi prepričan/-a ali so ventuze zate in kako si lahko z njimi pomagaš, sem zate napisala že več zanimivih člankov in prikazala več tehnik s katerimi se lahko prepričaš o resnični učinkovitosti teh šalčk.

Članki povezani z ventuzami:

Tečaji masaž z ventuzami

Te zanima kako izgledajo spletni tečaji?
Preveri mojo facebook stran in instagram profil. Tam pogosto objavljam videje iz tečajev in popuste 🙂

Te zanimajo tečaji masaž?

Prejmi brezplačno video vsebino!

Prejmi 10% popust na VSE tečaje masaž + gratis video vsebino + obvestila o novih tečajih in akcijah, …

Shopping Cart