fbpx

Ima športna masaža negativne učinke?

Kot zame je tudi za marsikoga izmed vas, šport del vsakdana. In čeprav ima redna telesna aktivnost številne pozitivne učinke na telo, pa lahko nepravilna ali pretirana aktivnost preobremeni mišice, sklepe, obsklepne strukture in kosti. Kar vodi do neželenih posledic, kot so športne poškodbe in okvare. Vsak od nas, se je z bolečinami po športu že zagotovo srečal. Nekatere so izzvenele same, za druge ste poiskali pomoč. Prva preventiva in kurativa je običajno športna masaža, ampak ali je le ta vedno primerna?

Kazalo članka
  Add a header to begin generating the table of contents

  Kaj je športna masaža?

  Športna masaža je pomemben del preventive, saj z njo želimo doseči da do bolečin in neprijetnega prisilnega počitka sploh ne pride. Sekundaren cilj, je pomoč pri kurativi, torej vzpostavitev nebolečega gibanja in ustreznega mišičnega tonusa. Na tem mestu poudarjam, da športna masaža ni zdravilo, temveč del terapije, ki ugodno vpliva na psihofizično stanje športnika.

  Naš namen pa ni le preventiva in boljša fizična pripravljenost, ampak tudi psihična podpora športniku ali stranki. Sama velikokrat rečem, da sem zraven maserskega poklica tudi psihologinja. Ljudje smo družbena bitja in v naravi nam je komunikacija in družbeno povezovanje. Prav tako je neverjetno videti, kako hitro se ljudje sprostimo in zaupamo drugi osebi ob masaži. Maserji imamo neverjetno močan vpliv na osebo, ki jo masiramo. Če je to rekreativni, profesionalni športnik ali stranka, je naša naloga, da iz masažne mize odide motivirana in polna energije. Torej, športna masaža vpliva tako na fizično, kot psihično raven telesa.

  Ali je športna masaža primerna za vsakogar?

  Športna masaža je postala pomemben del treninga športnikov in je na splošno pridobila na popularnosti med vso športno populacijo. Sedaj najpogosteje se pojavi vprašanje ali je športna masaža primerna tudi za posameznike, ki grejo vsak dan na sprehod ali za tiste, ki se za to odločijo le nekajkrat na teden.

  Torej, kot omenjeno je športna masaža specializirana masaža in ni namenjena zgolj profesionalnim in rekreativnim športnikom. Osebno priporočam obisk športne masaže vsakemu, ki se več ur zadržuje v prisiljenem položaju. Torej VSEM

  V videu desno si poglej, kdaj na športno masažo ne smeš –>

  Ima športna masaža negativne učinke?

  Na splošno je športna masaža varna in neželeni učinki so redki. Vendar pa se lahko pri nekaterih strankah pojavi:

  1. Začasno povečanje bolečine. Predstavlja posledico intenzivne masaže, saj med močno masažo prihaja do mikropoškodb na mehkem tkivu, ki so pa nujne za učinkovito odpravo kroničnih bolečin. Običajno bolečina mine v nekaj dneh, ko se mišice v celoti regenerirajo in nato sprostijo.
  2. Modrice. Se pojavijo zelo redko in so posledica popokanih kapilar v podkožju zaradi pritiska in gnetenja mišic med masažo. Modrice običajno izginejo v nekaj dneh. Pogosta področja nastanka modric je področje adduktorjev kolka, triceps brachii in estenzorjev zapestja.
  3. Prekomerno odzivanje telesa: Kaže se v obliki utrujenosti, glavobola, omotičnosti ali celo rahlega občutka slabosti. Ta reakcija je običajno začasna in mine v nekaj urah ali dneh.
  4. Poškodbe: Če športno masažo izvaja nekdo, ki nima ustrezne usposobljenosti ali izkušenj, obstaja tveganje za poškodbe. Pretirana moč, nepravilne tehnike ali neustrezna obravnava specifičnih poškodb lahko povzročijo dodatno škodo na telesu.

  Pomembno je omeniti, da je izbira izkušenega in strokovno usposobljenega maserja ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za negativne učinke. Usposobljeni maserji ustrezno ocenimo stanje posameznika, upoštevamo morebitne kontraindikacije in prilagodimo tehniko masaže glede na individualne potrebe.

  Je športna masaža boleča?

  Še vedno preveč ljudi verjame, da bolj je masaža boleča, bolj pomaga! Resnica je, da masaža ne rabi biti boleča in grenka izkušnja, da bi bila učinkovita. Se pa povsem strinjam, da je učinek izrazitejši, če je masaža močnejša, vendar še vedno v meji, da ne jokamo na mizi in da ne krčimo mišic od bolečine. Moč pritiska je odvisna od bolečinskega praga stranke, kot tudi njenega dnevnega počutja, utrujenosti, naspanosti, menstrualnega ciklusa…

  Športna masaža se osredotoča na sprostitev globlje plasti mišic, zato je potrebno uporabiti močnejši pritisk, da dosežemo tako površinsko in globoko tkivno sprostitev.

  Kakšne so koristi športne masaže?

  Športna masaža je še posebej priporočljiva pred in po intenzivni vadbi ali tekmovanjih. Pred vadbo masaža pomaga pri pripravi mišic, povečanju prožnosti in izboljšanju pretoka krvi, kar prispeva k boljši uspešnosti in preprečevanju poškodb. Po vadbi masaža spodbuja hitrejše okrevanje, zmanjšuje bolečino in vnetje ter preprečuje nastanek togosti in mišičnih neravnovesij.

  Športna masaža torej ciljno deluje na težavna področja, kot so napete mišice, mišični krči ali kronične bolečine, ter s tem prispeva k njihovi sprostitvi, zmanjšanju nelagodja in pospešenemu okrevanju.

  1. Izboljšanje cirkulacije

  Ena glavnih koristi športne masaže je izboljšanje cirkulacije. Med masažo uporabljamo pritisk, gnetenje in druge tehnike, ki spodbujajo pretok krvi v mišice. To pripomore k boljši oskrbi mišic s kisikom in hranili, kar izboljšuje mišično delovanje, pospešuje regeneracijo in zmanjšuje tveganje za poškodbe.

  2. Odstranjuje mlečno kislino

  Športna masaža prav tako pomaga pri odstranjevanju mlečne kisline in drugih toksinov iz mišic. Intenzivna vadba povzroči kopičenje odpadnih snovi v mišicah, kar vodi v občutek utrujenosti, togosti in bolečine. Masaža pomaga pospešiti odstranjevanje teh toksinov, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju in zmanjšanju mišične napetosti.

  3. Sprošča napete mišice

  Naslednja korist športne masaže je sprostitev mišic. Med vadbo so mišice nenehno aktivne, kar vodi v nastanek mišičnih vozličkov, bolečino in omejeno gibljivost. S pravilno izbiro masažne tehnike omenjene vozličke razbremenimo, mišicam zmanjšamo tonus, in tako sprostimo napetost, ki jo občuti stranka.

  Ne veš, če je športna masaža prava izbira zate? Poglej si prejšnji članek “Katera masaža hrbta je najučikovitejša?” in se lažje odloči za masažo, ki jo tvoje telo potrebuje. 🙂

  Kako poteka športna masaža?

  1. Rezervacija termina.
  2. Prihod na masažo 5 min. prej, da se umirite.
  3. Anamneza in pogovor z maserjem.
  4. V garderobi odložite oblačila in se uležete v spodnjem perilu na masažno mizo.
  5. Masaža.
  6. Pogovor z maserjem o počutju, hidracija, plačilo, ponovno naročanje.

  Maser med masažo uporablja različne masažne tehnike in različne pripomočke s katerimi si pomaga doseči cilj masaže. Športna masaža se pogosto kombinira z vročimi kamni, ventuzami, trigger point terapijo, MET tehnikami, masažno pištolco, limfno drenažo ter drugimi tehnikami za katere maser presodi, da so učinkovite. Če klikneš na vsako izmed mesed si lahko pogledaš, kako zgleda posamezna terapija.

  Kako dolg termin za masažo izbrati?

  Kot omenjeno športna masaža traja od 30 do 90 min. Izbirate lahko vedno med delno ali celotno športno masažo telesa. 30 minutna masaže se večinoma izvaja le kot delna masaža nog, rok ali hrbta. Med tem ko se 60 – 90 minutna masaža izvaja za masažo celega telesa ali le predelov. Kar običajno zaobjema prsni koš, roke, noge in/ali hrbet. Potrebno je razumeti, da se maser v 60 minutnem terminu masaže celega telesa ne more temeljito posvetiti določenemu težavnemu predelu, med tem ko v 90 minutnem ima obilico časa sprostiti tudi tiste najtrdovratnejše vozličke.

  Najpogosteje se stranke odločijo za 60 ali 90 minutni termin za športno masažo.

  Koliko stane športna masaža?

  Cene športne masaže se v Sloveniji razlikujejo glede na to v katerem kraju so izvajane in kdo je ponudnik masaže. Na splošno so najvišje cene vseh masaž v hotelih, Wellnessih, fizioterapevtskih centrih. Govorimo o cenah za 60 min. = 70€ naprej / 90 min. = 100€ naprej.
  Najkvalitetnejše in ceni primerne boste našli vedno pri samozaposlenih maserjih, ki delajo na konkurenčnosti med dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto, Tukaj se cene gibljejo:
  Masaža Ljubljana in primorje: 60min. = 45€ naprej / 90 min. = 70€ naprej.
  Masaža Maribor, NM, MS, CE, KR: 60min. = 35€ naprej / 90 min. = 60€ naprej.

  Vedno si zapomnite, da je masažo najbolje iskati po kompetencah maserja, ne po najugodnejši ceni.

  Kako pogosto na športno masažo?

  Če obiskujete športno masažo zgolj za preventivo, brez večjih težav, bo enkrat na mesec dovolj, da obiščete maserja. Če imate povečane bolečine v ramenih, rokah, stegnih in / ali ostalih predelih telesa, vam priporočam, da obiščete maserja vsak teden, dokler bolečina v celoti ne izzveni. Nato pa stanje le preventivno vzdržujete. Če ste vsak dan športno aktivni je vaše telo posledično tudi bolj obremenjeno, zato obiščite maserja 2 – 4x / mesec.

  Loči vas le en korak od boljšega počutja v oklepu mišic! In ja, tudi moje podjetje masira, ne le predava 😊

  Je boljše če obiščem športno masažo zvečer?

  Če rečem iz izkušenj je del dneva, kdaj obiščete masažo odvisen primarno od vašega prostega časa ter od osebnih želj. Veliko ljudi, vključno z mano, nam ustreza, masaža popoldan oz. zvečer. Ker le takrat se lahko popolnoma odklopimo od vseh opravil v tem dnevu, ker smo jih že obkljukali in smo temu primerno tudi bolj sproščeni.

  Če ne veš kdaj tebi ustreza masaža, si poglej nekaj dejstev za lažjo odločitev: 

  1. Takoj po vadbi na masažo: Športna masaža je namenjena sprostitvi mišic, zmanjšanju napetosti in pospeševanju regeneracije po telesni aktivnosti. Če želiš izkoristiti te učinke, je najbolje, da masažo obiščeš relativno kmalu po vadbi. Tako lahko izkoristiš proces okrevanja telesa čez noč ter preprečiš nastanek musklfibra!
  2. Težave s spanjem: Vsaka oseba je drugačna, zato je pomembno upoštevati svoje individualne potrebe. Nekaterim ljudem lahko večerni obisk športne masaže pomaga pri sprostitvi in jih pripravi na spanje, medtem ko drugim lahko povzroči povečano energijo in težave pri zaspanju.
  3. Osebni urnik: Pomembno je upoštevati svoj osebni urnik. Če imaš po masaži na urniku še veliko stresnih obveznosti ali šport, je vsekakor masažo bolje obiskati v delu dneva in na dan, ko imaš več prostega časa.
  4. Športno obarvan vikend: Vedno si zapomni, da 24 ur po športni masaži ne greš na vadbo ali opravljaš povečane telesne obremenitve. Pomembno je, da ima čas za regeneracijo, saj bo ke tako masaža najbolj učinkovita.

  Te zanima športna masaža v Centru Possible?

  Čutiš napetosti v ramenih, vratu, imaš pogoste mišične krče ali se ti bliža tekmovanje? Pokliči me na 040/533-117 in si rezerviraj svoj termin za športno masažo!

  Masažni salon se nahaja v Ljubljani. Izbiraš lahko med 30 / 60 /90 minutno masažo. Masaže, ki jih izvajam:

  • Klasična masaža,
  • Masaža z vročimi vulkanskimi kamni,
  • Športna regenerativna masaža,
  • Protibolečinska masaža (s kombinacijo vakumske terapije z ventuzami, Triggerpoint terapije,  ogrevanje tkiv z vročimi kamni in Masažo z masažno pištolo),
  • Masaža za nosečnice,
  • Ročna in vakumska Limfna drenaža,
  • Anticelulitna masaža z ventuzami,
  • Brazilska Maderoterapija,
  • Anti – age tretmaji.

  Drugi članki

  Želiš brezplačen video suhega krtačenja?

  Prijavi se na e-novičke in zraven uporabne vsebine prejmi še 10% popust na VSE tečaje.

  Shopping Cart