fbpx

Katera masaža hrbta je najučikovitejša?

Masaža hrbta je pogosta oblika masaže, ki se osredotoča na sprostitev in lajšanje napetosti v mišicah hrbta. S sproščanjem lajšamo bolečine v hrbtu, izboljšamo gibljivost in zmanjšujemo vplive stresa na telo. Katera masaža hrbta je najučinkovitejša zate? To določimo na podlagi želj in ciljev masaže, ki si jih želiš doseči. V nadaljevanju članka govorim o učinkih oz. vplivih in postopkih različnih masaž hrbta. Na koncu odgovarjam tudi na tipična vprašanja povezana z bolečinami in masažo hrbta. Želim ti prijetno branje.

Masaža hrbta je mehanični dražljaj, ki se izvaja na površini telesa s posebnimi manualnimi prijemi in ima terapevtski učinek.

Kazalo članka:
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Zakaj je masaža hrbta dobra zame?

  Masaža hrbta ima številne koristi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in dobro počutje. Če naštejem nekaj razlogov zakaj se odločiti za masažo hrbta:

  1. Lajšanje bolečin v hrbtu: Masaža hrbta pomaga razbremeniti bolečine in napetosti v mišicah hrbta ter zmanjšati stres na hrbtenico.

  2. Izboljšanje drže: Redna masaža hrbta pomaga izboljšati držo, saj sprosti mišice in pomaga pri pravilni poravnavi hrbtenice.

  3. Zmanjšanje stresa: Masaža hrbta zmanjša raven stresa in tesnobe (aktivira parasimpatični živčni sistem), saj sprosti telo in um.

  4. Izboljšanje krvnega obtoka: Masaža hrbta poveča cirkulacijo in tako preskrbo mišic s hranili in kisikom, ki se kaže na izboljšani regeneraciji in mišični funkciji.

  5. Spodbujanje limfne drenaže: Masaža hrbta spodbuja limfni sistem, ki odstrani strupe in odpadne snovi iz telesa.

  6. Izboljšanje spanja: Masaža hrbta deluje na pospešeno izločanje hormona melatonina, zaradi katerega bolje spimo.

  7. Povečanje gibljivosti: Masaža hrbta pomaga povečati gibljivost in prožnost mišic.

  Tečaj klasične masaže.
  Klasična masaža potek masaže

  Kako poteka masaža hrbta?

  Masaža hrbta postopek: Kot vsaka masaža, poteka tudi masaža hrbta po določenem vrstnem redu

  Ne glede na to katero masažo izbereš, je osnoven potek vedno enak!
  Vsaka se prične z ogrevanjem, nato sledi glavni del masaže, kjer dosegamo cilj masaže in na koncu sledi spet nežna pomiritev tkiv.

  Vsaka masaža ima svoje masažne tehnike, s katerimi dosegamo cilj posamezne masaže. Pa si poglejmo cilje in postopke različnih masaž.

  Klasična ali švedska masaža je mati vseh masaž! Saj predstavlja osnovne tehnike in pravila, ki jih mora poznati vsak, ki masira.

  Osnoven cilj klasične masaže je psiho-fizična sprostitev. Saj klasična masaža poteka počasi, brez močnih in bolečih prijemov. Pogosto se jo kombinira z nežno limfno drenžo.
  Maser med masažo poljubno kombinira vseh pet masažnih tehnik. Glajenje, gnetenje, vtiranje, tresenje in udarjanje. 

  Te podrobneje zanimajo masažne tehnike klasične masaže in vse o tej masaži? Pokukej v članek: Kako poteka klasična masaža?

  Športna masaža (klik za več) hrbta je namenjena profesionalnim in rekrativnim športnikom, ki imajo pogosto napete mišice in preobremenjene sklepe zaradi intenzivnih treningov. Športna masaža hrbta pomaga pri sprostitvi mišic, izboljšanju gibljivosti, preprečevanju poškodb in okrevanju po poškodbah.

  Maser uporablja močnejše in počasnejše tehnike, ki so lahko tudi boleče. Med masažo kombinira tehnike glajenja, gnetenja in vtiranja, z namenom vzpostavitve mišičnega tonusa. Manualno tehnike se pogosto kombinira v fazi ogrevanja z masažo v vročimi kamni, nato z masažo z ventuzami in povsem na koncu za oblažitev vnetja z limfno drenažo.

  Če te zanima več o tehnikah športne masaže, ti predlagam enkraten nakup Tečaja športne masaže, v katerem je vse zelo natančno pokazano in razloženo.

  3. Masaža hrbta z vročimi vulkanskimi kamni

  Masaža hrbta z vročimi vulkanskimi kamni je vrsta terapevtske masaže, pri kateri uporabljamo gladke, ploščate kamne, ki so ogreti v vroči vodi. Kamni so lahko iz različnih vrst vulkanskega kamna, kot so bazalt, andezit ali obsidian.
  Masaža se prične s prilagajanjem telesa na toploto kamnov, nato sledi ali masaža z vročimi kamni ali polaganje vročih kamnov na določene točke po hrbtu. 

  Masaža je priljubljena pri vseh, ki si želijo sproščujoče, neboleče obravnave, ki pomaga zmanjšati stres ter lajšati bolečine v mišicah.

  Napisala sem prav tako že članke na tematiko: Zakaj je masaža z vulkanskimi kamni najučinkovitejša? ter drug članek, ki je namenjen vsem, ki kamne že uporabljate: 4 pravila, ki jih moraš upoštevati pri Hot Stone masaži.

  4. Masaža hrbta z ventuzami

  Protibolečinska masaža hrbta z ventuzami je terapevtska masaža, pri kateri se uporabljajo silikonske ali plastične ventuze (kot šalčke, ki naredijo vakum – Več o tem TUKAJ.).
  Cupping pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah, saj vakum razlepi fascije in povleče kri bližje površini kože in s tem pomaga izboljšati pretok krvi ter lajšati napetost v mišicah. Več pozitivnih učinkov si poglej v članku: Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškodb.

  Postopek masaže hrbta se vedno prične s posebnimi tehnikami ogrevanja, da kožo navadimo na negativen pritisk (sicer lahko pride po poškodb žil in vezivnega tkiva). Moč vakuma in tehnike tekom masaže prilagajamo na stranko. Izvajamo tako dinamično, kot statično ventuziranje.

  Imaš bolečine v hrbtu in ramenih? Poglej si ta članek, ki vsebuje tudi video prikaz sprostitve ramen z ventuzami: 3 najboljše tehnike za sprostitev ramen z ventuzami!
  Pri masaži prosim bodi pozoren/-a na upoštevanje teh pravil, zato, da ne škodiš: 5 najpogostejših napak, ki jih delaš z ventuzami!

  5. Limfna drenaža hrbta z ventuzami

  Limfna drenaža je terapevtski postopek, ki omogoča hitrejše in lažje čiščenje telesa, ki je zaradi različnih razlogov (bolezni, shujševalne kure, stresni dogodki, id.) postalo zakisano.

  Postopek limfne drenaže z ventuzami se prične z nanosom kvalitetnega olja na hrbet. Nato uporabimo silikonske ventuze, ki jih vakuumsko pritrdimo na kožo in jih premikamo po hrbtu v smeri bezgavk. Postopek je prijeten in neboleč.

  Več o limfni drenaži si preberi v članku: Kaj je limfna drenaža in zakaj jo potrebujem?
  Če imaš čez poletje težave z zatekanjem okrog gležnjev ti priporočam branje članka: Poletno zatekanje nog in kako lahko si pomagaš?

  Tečaj klasične masaže.
  Klasična masaža potek masaže
  Športna masaža hrbta
  Hot Stone masaža ali Masaža z vročimi kamni.
  Tečaj masaže z ventuzami
  masaža hrbta postopek
  Masaža hrbta z ventuzami

  Ali je masaža hrbta boleča?

  Masaža hrbta ne sme biti nikoli preveč boleča. To velja tudi za športno masažo in vse protibolečinske terapije! Pri močnejših masažah vedno iščemo prijetno in vzdržno bolečino (na tečajih rada rečem Happy Pain). Sproščujoče, nežne masaže, ne smejo biti nikoli boleče!

  Namen masaže hrbta je sprostitev in lajšanje napetosti v mišicah ter izboljšanje krvnega in limfnega pretoka v telesu. Če pa je masaža premočna, lahko povzroči dodatne bolečine in poškodbe tkiv.

  Zavedati se je potrebno, da ima vsak posameznik različno toleranco na pritisk. Predlagam, da med masažo vedno spremljaš odzive masiranca/-ke in prilagodiš pritisk in intenzivnost masaže glede na stanje. Splošno znano je, da so mišice, ki imajo povečan tonus (po domače: so napete, kot struna), vsebujejo mišične vozličke ali imajo musklfiber, so tudi občutljivejše.

  Kdaj in kako pogosto na masažo hrbta?

  Priporočljivo je, da se na masažo hrbta odpraviš takrat, ko čutiš napetosti, bolečine ali nelagodje v hrbtu ali vratu, ali pa takrat, ko potrebuješ sprostitev in umiritev. Masaža hrbta je lahko tudi del preventive, ki pomaga ohranjati zdravo hrbtenico in mišice.
  Pri bolečinah priporočam masažo hrbta vsak teden, dokler se bolečine ne zmanjšajo do mere, da več ne ovirajo. Če obiskuješ masažo preventivno, ti zadostuje 1x/mesec.

  Kako dolgo traja masaža hrbta?

  Masaža hrbta se pogosto smatra kot delna masaža telesa in lahko traja od 20 do 60 minut. Nekateri masažni saloni ti omogočajo tudi daljše termine masaž. Kakšen časoven okvir masaže si želiš, je povsem tvoja odločitev.

  Ali bom po masaži hrbta imel/-a "musklfiber"?

  Masaža hrbta lahko povzroči začasno bolečino, vendar le ta ne bi smela biti preintenzivna. Bolečina, ki se pojavi takoj po masaži, običajno ni posledica zapoznelih mišičnih bolečin, temveč posledica sprostitve mišic, ki se lahko pojavi nekaj ur po masaži. To se imenuje “delayed onset muscle soreness” (DOMS) in je povsem normalen pojav po masaži.

  Kako do dobre masaže hrbta?

  Dobra masaža hrbta vedno upošteva vsa pravila masaže. Upošteva smer masaže, moč pritiska, moč predhodnega ogrevanja, hitrost masaže, prijaznost maserja, higieno in prijetna mikroklima. 
  Pomembno je, da izbereš terapevta, s katerim se počutiš udobno in mu lahko zaupaš. S tem boš lahko maksimalno izkoristil/-a masažo hrbta.

  Ker je zanimanje nad masažo v porastu, te lepo vabim, da se tudi ti naučiš masaže, ki te najbolj zanima. Trenutno sem usposobila že več kot 700 tečajnikov iz različnih tečajev, in verjamem, da bo tudi tebi prišlo znanje iz te veščine prav. Predlagam ti celo, da učenje masaže vključiš v urnik cele družine. Skrb za zdravje ni nikoli odveč!

  Masaža z vulkanskimi kamni prikaz

  Ali se lahko masaže hrbta naučim sam/-a?

  Da, lahko se naučite masaže sami, vendar boste potrebovali nekaj znanja o anatomiji in masažnih tehnikah, da boste lahko pravilno izvajali masažo. Obstaja veliko priročnikov, video posnetkov in spletnih tečajev, ki vas lahko naučijo osnovnih tehnik masaže. Vendar pa je pomembno vedeti, da je masaža več kot le pritiskanje na mišice in da lahko nepravilna tehnika povzroči poškodbe ali nelagodje. Zato je priporočljivo, da poiščete učitelja masaže ali obiščete strokovnjaka za masažo, da se naučite pravilne tehnike.

  Tečaji masaž - Center Possible

  Preberi si še druge članke:

  Uporabljena literatura:

  1.) What kinds of massage are there?

  Te zanimajo tečaji masaž?

  Prejmi brezplačen video suhega ščetkanja in 10% popust!

  Prejmi 10% popust na VSE tečaje masaž + gratis video vsebino + obvestila o novih tečajih in akcijah, …

  Shopping Cart