fbpx

Zakaj se klasična masaža imenuje švedska masaža?

Švedska masaža je osnovna oblika masaže, ki temelji na znanstvenih principih anatomije, fiziologije in patologije. Vključuje različne masažne tehnike, ki so namenjene izboljšanju krvnega obtoka, zmanjšanju bolečin in izboljšanju zdravja ter dobrega počutja. Beseda masaža je izpeljana iz grškega in arabskega korena “mass” in pomeni gladiti, gnesti, stiskati ter s tem označuje ročno obdelavo kože in mehkih delov telesa.

Kazalo vsebine
  Add a header to begin generating the table of contents

  Zakaj se klasična masaža imenuje švedska masaža?

  V Evropi je v 18. in 19. stol. sloves masaže zrasel po zaslugi Šveda Pehr Henrika Linga (1776-1839), ki dandanes velja za utemeljitelja klasične masaže. Njegov švedski način masaže se je razširil po vsej celini. Ker je veliko potoval po Evropi, je prevzel za masažne tehnike francoske izraze, kot so »effleurage« za gladenje, »pétrissage« za gnetenje, »friction« za vtiranje in »tapotement« za udarjanje. Ti izrazi so se v klasični masaži ohranili še danes, njegova masaža pa je znana kot »Švedska masaža«.

  Zgodovina švedske masaže

  Prvi najden zapis je Ebersov papirus iz Egipta in sega nazaj v leto 5000 let pr.n.št. Drug najstarejši dokument pa izhaja iz Kitajske, kjer je masaža (zraven gimnastike) navedena kot aktivnosti, ki skrbi za zdravo telo.

  Iz Egipta so se masaže prenesle v staro Grčijo in kmalu za tem med Rimljane. Grk, oče medicine Hipokrat (460-377 pr.n.št.), v svojih zapisih omenja “anatripsis”, kar pomeni »to rub up« oziroma drgnjenje/masiranje gor in uporabo frikcije za zdravljenje različnih bolezni.

  V srednjem veku so bile masaže zaradi krščanske askeze v evropskih državah nekaj nemoralnega in delno prepovedanega. Le Arabci so ji v tem času pripisovali velik pomen in jo tudi redno izvajali.

  V novem veku se v Evropi začenja renesansa zdravilstva in masaža se ponovno uporablja kot pomemben del vsakdana. Masaže so se lotili še na znanstveni ravni in jo povezali z anatomijo, fiziologijo in patologijo.

  V Evropi je v 18. in 19. stol. sloves masaže zrasel po zaslugi Šveda Pehr Henrika Linga (1776-1839), ki dandanes velja za utemeljitelja klasične masaže. Pehr je leta 1813 v Stockholmu ustanovil prvo šolo, ki je v svoj urnik vključila tudi masaže, ki temeljo na znanstvenih principih anatomije, fiziologije in patologije.

  V petdesetih letih 20. Stoletja se je pod pojmom masaže začela skrivati prostitucija, kar je zelo spremenilo pogled družbe na masažo kot obliko zdravljenja.

  Danes se masaže razvijajo ločeno od medicine in imajo pomembno mesto tako v zdravstvu kot v preventivi. V zdravstvu se jih uporablja kot dopolnilno terapijo osnovnim terapijam, predvsem pri zdravljenju bolečine in pretočnih motenj, v preventivi pa za ohranjanje zdravja in za zmanjševanje stresa.

  Ali je švedska masaža boleča?

  Švedska masaža je sproščujoča in prijetna izkušnja. Kar pomeni, da ne sme biti boleča. Vendar pa se lahko občutki med masažo razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri lahko čutijo rahlo nelagodje ali bolečino, če maser uporablja preveč pritiska. S tem namenom, mora maser vedno spremljati odzive stranke in prilagajati pritisk, da zagotovi udobno in nebolečo masažo.

  Kakšne učinke ima švedska masaža?

  Švedska masaža ugodno vpliva na vse telesne sisteme. V nadaljevanju sem naštela nekaj osnovnih učinov, v članku: Pozitivni učinki klasične masaže, si lahko prebereš veš o teh učinkih.

  1. Mehanični učinki: pospešuje krvni in limfni obtok, pospešuje peristaltiko, odstranjuje odmrlo kožo.
  2. Fiziološki učinki: izboljša izmenjavo prehrambnih snovi in kisika v celicah, sprostitev, zaradi aktivacije parasimpatičnega živčnega sistema, zmanjšanje mentalne napetosti, s spodbujanjem sproščanja endorfinov.
  3. Refleksni učinki: zmanjša občutek za bolečino, vzpostavi optimalen mišični tonus.
  4. Psihološki učinki: sprostitev, pomiritev, motivacija.

  Ali švedska masaža zmanjšuje bolečine?

  Švedska masaža je učinkovita tudi pri zmanjševanju bolečin. Masaža sprošča napetost v mišicah, izboljšuje krvni obtok in zmanjšuje vnetje, kar lahko zmanjša bolečine v mišicah in sklepih. Švedska masaža se pogosto uporablja kot metoda za lajšanje bolečin v hrbtu, vratu, ramenih in drugih delih telesa. Vendar je pa potrebno upoštevati morebitne kontraindikacije, ki so opisane v naslednjem poglavju. na tem mestu želim tudi omeniti, da je za odpravo mišičnih bolečin in napetosti veliko primernejša športna masaža, ki vsebuje posebne tehnike prilagojene za sprostitev mišic. Več o športni masaž si preberi v članku: “Ima športna masaža negativne učinke?

  Kdo ne sme na masažo?

  RELATIVNE kontraindikacije: Krčne žile (varice), lumbischialgija in hernija diska, menstruacija, bolniki, ki dolgo ležijo / trpijo za izčrpanostjo / jemljejo sredstva za redčenje krvi, nosečnice in masaža na prazen želodec ali v obdobju postenja.

  ABSOLUTNE Kontraindikacije: Oslabljen imunski sistem s povišano telesno temperaturo, akutne poškodbe in vnetja, sveže ali odprte rane in dislokacije, zlomi kosti, rupture (notranje, zunanje), okužbe, krvavitve, globoka venska tromboza (DVT), masaža preko sončnih opeklin in drugih bolezni in okvar kože, vse novotvorbe, bradavičasti izrastki, neznane otrdine, maligni tumorji, post operativna sveža stanja, preležanine in nekroze, masaža epileptikov.

  Ali se moram na masaži sleči do nagega?

  Za švedsko masaži se vam ni potrebno sleči do nagega. Običajno stranka obleče le spodnje perilo ali se obleče v udobna oblačila, kot so kratke hlače in majica brez rokavov. Maser bo med masažo uporabil brisačo ali odejo, da bo pokril vaše telo in odkril samo tiste dele telesa, ki jih trenutno masira. V vsakem primeru pa se lahko pred masažo z maserjem ali masažno terapevtko pogovorite o svojih preferencah in se odločite, kaj vam ustreza.

  Kako poteka švedska masaža?

  Švedska masaža poteka po določenem vrstnem redu. Večina maserjev nas prične z masažo obraza, nekateri pa z masažo hrbta ali drugih delov telesa. Pomembno je, da se pregnetejo vsi segmenti, torej obraz, prsni koš z vratom spredaj, roke z dlanmi, trebuh, noge spredaj, noge zadaj, celoten hrbet ter stopali.

  Konec takšne kompletne masaže greste domov, kot prerojeni.

  Maser med masažo poljubno kombinira vseh pet masažnih tehnik. Glajenje, gnetenje, vtiranje, tresenje in udarjanje. Nekateri tudi izpustijo hitrejši tehniki tresenja in udarjanja, ker njun učinek ni bistvenega pomena za klasično masažo.

  Potek in ponudba švedske masaže se od salona do salona razlikuje. Zato poglejte ob rezervaciji kaj vam salon ponuja in zagotavlja.

  Švedska masaža in prostor masaže

  Več o poteku klasične, o oljih, ki se jih uporablja in masažnih tehnikah, si lahko preberete v članku Kako poteka klasična masaža.

  Kako izbrati pravega maserja za švedsko masažo?

  Izbira pravega maserja ali terapevta je ključnega pomena za zagotavljanje učinkovite in varne masaže. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali izbrati pravega terapevta:

  1. Izbiraj certificirane terapevte: Preveri, ali je terapevt, ki ga nameravaš obiskati, certificiran. Certifikat je pokazatelj, da ima terapevt ustrezno usposabljanje in znanje o švedski masaži.

  2. Preveri reference: Preveri ocene in reference terapevta na spletnih straneh ali forumih, da vidiš, kako so drugi ljudje ocenili njegove storitve. Vprašaj prijatelje in družino, če poznajo koga, ki je že bil zadovoljen z masažo in če ti ga lahko priporočijo.

  3. Preveri izkušnje: Vprašaj terapevta, koliko izkušenj ima.

  4. Komunikacija: Preveri, ali se terapevt zaveda tvojih potreb in želja ter ali ti lahko ponudi prilagojeno masažo, ki bo ustrezala tvojim potrebam.

  5. Raziskava: Preden se odločiš za terapevta, naredi kratko raziskavo o švedski masaži, da boš vedel/-a, kaj lahko pričakuješ od masaže in kakšni so morebitni stranski učinki.

  Pomembno je, da izbereš terapevta, s katerim se počutiš udobno in mu lahko zaupaš. S tem boš lahko maksimalno izkoristil/-a prednosti švedske masaže.

  Ali se lahko naučim masaže sam?

  Da, lahko se naučite masaže sami, vendar boste potrebovali nekaj znanja o anatomiji in masažnih tehnikah, da boste lahko pravilno izvajali masažo. Obstaja veliko priročnikov, video posnetkov in spletnih tečajev, ki vas lahko naučijo osnovnih tehnik masaže. Vendar pa je pomembno vedeti, da je masaža več kot le pritiskanje na mišice in da lahko nepravilna tehnika povzroči poškodbe ali nelagodje. Zato je priporočljivo, da poiščete učitelja masaže ali obiščete strokovnjaka za masažo, da se naučite pravilne tehnike.

  Kaj se bom naučil/-a v Tečaju klasične masaže?

  Tečaj klasične masaže je osnova vseh ostalih vrst masaž. Zato bomo za začetek spoznali vseh 5 masažnih tehnik, ki jih izvajamo na različne načine (vedno te naučim vsega kar obstaja in kar je anatomsko pravilno, tako, da ne moreš povzročati škode). Masažo bomo izvajali na vsakem delu telesa posebej, saj se masažne tehnike in smeri masaže prilagajajo glede na masiran segment. Vse vedno sproti razložim in ponovim večkrat, zato, da si lažje zapomniš.

  Glede teorije bomo šli skozi:

  • Pozitivne učinke klasične masaže,
  • kontraindikacije (kdaj NE smeš masirati),
  • zgodovino masaže,
  • uporabo masažnih sredstev,
  • Obvezne vsebine priprave na masažo (priprava prostora, masažne mize, maserja, mikroklima)
  • Zdravje maserja! Kajti telo je le eno in na držo moramo paziti tudi mi, maserji.
  • Osnove o delovanju telesa,
  • Nazoren opis mišičja, po njihovi funkciji, opisan na strokoven in domač / preprost način.
  • Postopek klasične masaže in pravila.

  Torej ob koncu tečaja boš znal/-a masirati celoten hrbet z vratom vred, noge zadaj in spredaj, roke, prsni koš ter vrat spredaj, trebuh, dlani, stopala (iz obeh strani trebuha/hrbta), obraz in lasišče.

  Te zanimajo tečaji masaž?

  Pridruži se ljubiteljem masaž tudi ti!

  Prejmi 10% popust na VSE tečaje. Gratis video vsebino. Obvestila o novih tečajih in akcijah, …

  Shopping Cart