fbpx

4 pravila, ki jih moraš upoštevati pri Hot Stone masaži

Hot Stone masažo aplicirajo vzhodne kulture že 5 tisoč let. Primarno izhaja iz Ayurvede, oziroma starodavnega indijskega nauka o zdravju in hkrati življenjske filozofije ter medicine. Hot Stone masaža se je vse do današnjega časa ravijala kot edinstvena masaža z vulkanski – magmatski kamni, ki imajo zdravilno moč! Saj ohranjajo toploto in telo globinsko pogrejejo. Brez občutka vročine.

Kazalo vsebine
  Add a header to begin generating the table of contents

  Katerih 4 pravil ne smeš izpustiti pri hot stone masaži?

  Pomembna so predvsem iz vidika, da stranki zdravstveno ne škodimo. Saj želimo, da ima na naši masaži najboljšo možno izkušnjo.

  1. Kožo navadi na toploto kamna

  Predno pričneš z masažo z vročimi kamni ali polaganjem kamnov, vedno privadi kožo stranke na toploto kamna. Zelo je pomembno, da ne izpustiš tega dela, saj lahko stranko sicer opečeš! 
  To tehniko imenujemo prenos toplote. To počneš tako, da si roke pogreješ na vročih kamnih in nato prijetno pogrete roke položiš na del telesa, ki ga boš masiral/-a. Tehniko ponavljaš vse dokler se koža ne segreje na približno temperaturo kamna in šele nato lahko pričneš s polaganjem kamnov ali z masažo.

  2. S kamni nikoli ne drgneš po kosteh

  Sedaj dejstvo je, da se med masažo ne moremo izogniti temu, da kamen prečka kosti. Vsekakor se pa moramo izogibati namernemu drgnjenju po kosti, saj lahko s trdim kamnom kost poškodujemo oziroma stranki povzročimo nelagodja in bolečine.

  3. Poskrbi za pravilno higieno kamnov

  Pravilna higiena kamnov, grelnika in lopatke zaobjema mehanično čiščenje, razkuževanje in hranjenje. 

  Če masiraš le eno stranko, lahko uporabljene – mastne kamne, prosto vrneš nazaj v grelnik. Da jih pozneje, ko so spet vroči, ponovno uporabiš na enaki stranki. Po zaključku te masaže moramo cel komplet pripomočkov temeljito učistiti.

  Če, imamo stranke naročene eno za drugo. Je dejstvo, da hladnega – mastnega kamna ne bomo vrnili nazaj v grelnik, saj ne želimo bakterij iz ene stranke prenašati na drugo stranko. V tem primeru absolutno priporočam, da uporabiš velik grelnik (17L) in 2 velika kompleta kamnov. Čiste kamne lahko že med prvo masažo z vročimi kamni dodajaš sproti v grelnik, da se ti ogrevajo že za naslednjo masažo. Porabljene kamne, si jaz dajem v že v naprej pripravljeno milnico, zato, da jih po masaži le splahnem in razkužim. Kamni za naslednjo masažo so pa že vroči, ker sem jih v grelnik dodajala sproti med prvo masažo.

  4. Po masaži ponudi stranki vodo / čaj

  Tik po masaži imej pripravljeno vodo ali čaj za stranko. Pomembno je, da se po masaži dovolj hidrira.
  Pogosto smo že govorili, da vsaka masaža deluje tudi prečiščevalno oz. iz telesa odstranja toksine. Ko masiramo v smeri limfnega in venskega sistema, s tem vzpodbudimo cirkulacijo in podarimo telesu naraven detoks. Omenjala sem tudi, da stimuliramo vse telesne sisteme, vključno s povečanim delovanjem ledvic. Po masaži je normalno, da gre stranka večkrat lulat, saj so vsi sistemi pospešeni in je ravno v tem trenutku zelo pomembno, da uživa dovolj tekočine, da se čiščenje ne zaustavi zaradi dehidracije!
  Masaža je odlična priložnost za »Reset Button« na telesu.

  Kako Hot Stone masaža vpliva na telo in um?

  Masaža z vročimi kamni je vrsta terapevtske masaže, ki ima številne pozitivne učinke na telo in um, med katerimi so:

  • Sprostitev mišic: toplota, ki jo oddajajo kamni, pomagajo sprostiti napete mišice in zmanjšati bolečino v telesu.
  • Izboljšanje cirkulacije: izboljša pretok krvi v telesu, kar lahko pomaga zmanjšati otekanje in povečati oskrbo s kisikom v telesu.
  • Lajšanje stresa in tesnobe: zmanjša raven stresa in tesnobe ter spodbujati občutke sprostitve in dobrega počutja.
  • Izboljša spanec: izboljša kakovost spanja in pomaga lajšati nespečnost.
  • Izboljšanje imunskega sistema: izboljša delovanje imunskega sistema in pomaga telesu pri boju proti boleznim.

  Pomembno je razumeti, da so učinki Hot Stone masaže lahko različni pri različnih ljudeh.
  Objavila sem že veliko člankov v katerih govorim o Hot Stone masaži. Če zanima še več pozitivnih učinkov in pri katerih boleznih lahko pomaga, klikni na željeno. 

  Ali je hot stone masaža boleča?

  Masaža z vročimi kamni bi naj bila sproščujoča in prijetna izkušnja. Kar pomeni, da ne sme biti boleča. Vendar pa se lahko občutki med masažo razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri lahko čutijo rahlo nelagodje ali bolečino, če maser uporablja preveč pritiska ali če so kamni prevroči. S tem namenom, mora maser vedno spremljati odzive stranke in prilagajati pritisk in temperaturo kamnov, da zagotovi udobno in nebolečo masažo.

  Hot stone masaža se lahko kombinira s športno ali protibolečinsko masažo. Kar pomeni, da se toploto kamna uporabi za mehčanje mišice ter blaženje bolečine (zaradi učinka toplote). Trdota kamna pa je učinkovita za vse tehnike vtiranja. V teh primerih je masaža z vročimi kamni boleča, saj je namen teh masaž drugačen. Več o uporabi kamnov med športno masažo si lahko pogledaš, s klikom na TUKAJ.

  Kakšen je namen različnih velikosti hot stone kamnov?

  Vsak kamen ima svoj namen. Večji je, več toplote zadrži. Če pogledamo vulkanske kamne od največjega do najmanjšega.

  • Sakralni kamni (največji, uporaba na koncu masaže, ko je telo že navajeno na toploto in težo kamnov).
  • Veliki debelejši in tanjši (primerni za vse).
  • Trigger kamni (za masažo specifičnih težav ali bolečin, sproščanje mišičnih vozličkov, izvajanje trigger-point masaže..).
  • Kamni za obraz (majhni, hitro izgubijo toploto).
  • Kamni za stopala (majhni, tanki, položiš med prste).
  • Marmorni kamni (za cold – hot masažo. Pogosto se jih polaga na oči, zato sta 2 manjša v kompletu kamnov.).

  Jaz največ uporabljam velike debelejše kamne. So priročni, ne prevroči, dobro ohranjajo toploto ter priročni so za vse tehnike glajenja, gnetenja in vtiranja. 💆🏻‍♀️

  Kje kupim kamne za Hot Stone masažo?

  Kamne lahko kupiš osebno v trgovinah, ali jih naročiš kar preko spleta. Ponujajo jih trgovine SilverStore, Art-Pe, Imprim…
  Če se odločaš za nakup in si v dilemi kako velik paket kamnov kupiti. Ti za domačo uporabo priporočam manjši paket (20 kamnov) in ogrevanje teh kar doma v loncu. Za profesionalno rabo pa zagotovo največji paket. Kamni so neuničljivi in preverjeno odporni na padanje po tleh. Vložek v kamne in Tečaj Hot Stone masaže je resnično enkratni vložek ter oba ostaneta s teboj celo življenje!

  Kaj se naučim v tečaju masaže z vročimi kamni?

  Na tečaju te bom naučila vseh tehnik masaže in polaganja vročih vulkanskih kamnov v kombinaciji z aromaterapijo.

  Posvetili se bomo masaži hrbta, ki ga bomo razdelili na več segmentov, saj je tehnik res veliko. Masaži nog, masaži stopal, rok z dlanmi, masaži trebuha, prsnega koša s vratom ter anti-age masaži obraza.

  Teoretične vsebine, ki jiih bomo zaobjeli:

  • Navodila za pravilno izvajanje masaže,
  • Kontraindikacije,
  • Indikacije,
  • Bolezni in stanja pri katerih si lahko pomagamo,
  • Anamneza in zakaj je pomembna,
  • Uporabo različnih oblik kamnov,
  • Priprava vročih kamnov in higiena,
  • Priprava prostora in mikroklima,
  • Priprava maserja,
  • Priprava in višina masažne mize,
  • Priprava stranke, Masažna sredstva in aromaterapija,
  • Osnove o delovanju našega telesa,
  • Uporaba vročih kamnov v športni in protibolečinski masaži

  Veliko ljudi se odloči za zdravljenje s toploto, že iz vidika njene učinkovitosti, dostopnosti in predvsem neboleče obravnave.

  Kako izbrati pravega maserja za Hot Stone masažo?

  Izbira pravega maserja ali terapevta je ključnega pomena za zagotavljanje učinkovite in varne Hot Stone masaže. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali izbrati pravega terapevta:

  1. Izbiraj certificirane terapevte: Preveri, ali je terapevt, ki ga nameravaš obiskati, certificiran. Certifikat je pokazatelj, da ima terapevt ustrezno usposabljanje in znanje o masaži z vročimi kamni.

  2. Preveri reference: Preveri ocene in reference terapevta na spletnih straneh ali forumih, da vidiš, kako so drugi ljudje ocenili njegove storitve. Vprašaj prijatelje in družino, če poznajo koga, ki je že bil zadovoljen z masažo z vročimi kamni, in če vam ga lahko priporočijo.

  3. Preveri izkušnje: Vprašaj terapevta, koliko izkušenj ima pri masaži z vročimi kamni in kako dolgo se že ukvarja s tovrstno masažo.

  4. Komunikacija: Preveri, ali se terapevt zaveda tvojih potreb in želja ter ali ti lahko ponudi prilagojeno masažo, ki bo ustrezala tvojim potrebam.

  5. Raziskava: Preden se odločiš za terapevta, naredi kratko raziskavo o masaži z vročimi kamni, da boš vedel/-a, kaj lahko pričakuješ od masaže in kakšni so morebitni stranski učinki.

  Pomembno je, da izbereš terapevta, s katerim se počutiš udobno in mu lahko zaupaš. S tem boš lahko maksimalno izkoristil/-a prednosti masaže z vročimi kamni.

  Te zanimajo tečaji masaž?

  Pridruži se ljubiteljem masaž tudi ti!

  Prejmi 10% popust na VSE tečaje. Gratis video vsebino. Obvestila o novih tečajih in akcijah, …

  Shopping Cart