fbpx

Ventuze – 5 najpogostejših napak, ki jih delaš z ventuzami!

Študije pravijo, da je 5 minut masaže z ventuzami, primerljivo s 15 minutami močne športne masaže!
Preveri, katere so tiste napake, ki jih počne večina pri uporabi ventuze?

Ventuze se že več tisoč let uporabljajo za odpravljanje bolečin, izboljšanje elastičnosti kože in za splošno psiho – fizično sprostitev.

Kazalo članka

5 najpogostejših napak pri uporabi ventuze!

Pa si poglejmo 5 najpogostejših napak, ki jih opažam pri večini ljudi, ki uporabljajo ventuze:

 • Ventuze vedno privzdiguj!

Naš namen je med masažo z ventuzami tkiva razlepiti in vzpostaviti delovanje fascije, ne pritiskati navzdol v kožo, kot pri navadni masaži.

 • Za masažo uporabi kvalitetno olje!

Za masažo z ventuzami je pomembno, da skrbno izberemo masažno sredstvo, saj se zaradi vakuma, ki ga ta ustvarja, pore odprejo in zato učinkovine iz sredstev lažje pronicajo skozi kožo.

 • Bolj boli, bolj pomaga!

Še vedno je preveč ljudi mnenja, da če masaža bolj boli, tudi bolj pomaga. No, to namreč ni res! Kožo moramo na ventuze postopoma pripraviti, saj le ta ni navajena negativnega pritiska oz. vleka! Zato je kot glavno pravilo to, da se na koži ne smejo pojaviti rdeče pikice ali celo kri.

 • Brisanje ventuze

Tole izpostavljam, saj je zelo pomembno, da med masažo z ventuzami, ventuzo sproti obrišemo, če se v njej nalaga rjavkasta / rumenkasta zmes. Tole so namreč produkti iz kože in jih nikakor ne želimo prenašati na druge dele telesa.

 • Obstaja le statična masaža z ventuzami!

Ventuze se uporablja primarno za dinamične tehnike, šele na to za statično polaganje! Vse tehnike imajo svoje pozitivne učinke na tkiva in je res škoda, da bi se jih uporabljalo le statično. Preberi si več o ventuzah v spodnjem poglavju. 😉

Kaj so ventuze?

Ventuze so masažni pripomočki, ki jih najdemo v različnih velikostih in materialih. Večinoma so izdelane iz stekla, silikona ali plastike. Uporabljajo se v kombinaciji z masažo za izboljšanje krvnega obtoka, odpravljanje mišičnih krčev, bolečin, za sprostitev mišic in odpravljanje toksinov iz telesa.

Čemu služijo ventuze?

Ventuze oziorma masaža z ventuzami deluje v nasprotni smeri, kot katera koli druga tkivna masaža. Saj med masažo podtlak ventuze vleče tkiva navzgor, pri navadni masaži pa potiskamo tkiva v telo oziroma skupaj. Temu primerno masaža z ventuzami deluje na telo po plasteh in prinaša neverjetne rezultate pri okrevanju. Masaža z ventuzami pa ne služi le pri izboljšanju regeneracije in zmanjšanju bolečin, temveč se jo vse več uporablja v kozmetični industriji! Pokukaj v članek: Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškodb.

Ko ventuze pritrdimo na kožo, se pod njimi ustvari podtlak, ki povzroči razširitev krvnih in limfnih žil. To spodbuja pretok krvi in limfe, kar pomaga izboljšati presnovo in odpraviti bolečine. Ventuze se lahko uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, kot so bolečine v hrbtu (več v članku “3 najboljše tehnike za sprostitev ramen z ventuzami !“), glavoboli, težave s sklepi in mišicami, celulit, pa tudi za kozmetične namene, kot so pomlajevanje kože, izboljšanje tonusa kože in odpravljanje celulita.

Zavedati se je potrebno, da vsaka poškodba, bolezen, operacija, zastrupitev ali nesreča, ki ji je bilo našo telo izpostavljeno v preteklosti, je še danes prisotno v naših tkivih. Ta stanja in vsakršno jemanje zdravil, kisle diete in visok stres brez počitka povzročajo stalna stanja vnetja.

Kako se uporabljajo ventuze?

Ventuze se uporabljajo tako, da se pritisnejo na kožo in tako iztisnemo zrak iz notranjosti ventuze. To lahko naredimo ročno ali z uporabo vakumske pištolice. Ko ventuze odstranimo, se koža pod njimi vname, kar povzroči povečanje krvnega obtoka na tem območju. Ventuze se lahko uporabljajo na različnih delih telesa.

Masaža z ventuzami se lahko izvaja na različnih delih telesa za zdravljenje različnih težav, kot so bolečine v hrbtu, glavoboli, bolečine v sklepih, težave s hrbtenico in celulit. Traja od nekaj minut do nekaj ur, odvisno od področja telesa, ki se masira, in ciljev masaže. V nekaterih primerih se lahko uporablja kombinacija masaže z ventuzami in drugih tehnik, kot so ročna masaža, elektrostimulacija in akupunktura.

Če na grobo razdelimo tehnike z ventuzami. Jih delimo na masažo z dinamičnim drsenjem ventuz v različne smeri in statično polaganje ventuz. V nadaljevanju več o tehnikah.

1. Uporaba ventuz z dinamičnim drsenjem

Dinamično drsenje z ventuzami pozitivno vpliva na elastičnost fascialnega tkiva in kože, na rahljanje brazgotin, izboljšanje cirkulacije in izboljšanje limfnega sistema, ki pa učinkovito odpravi celulit. Tehnik dinamičnega drsenja je več in vsaka od tehnik ima svoj učinek. Tehnike vključujejo gibanje vzdolž ali prečno čez mišice, gibanje v krogu, v določeni smeri, povzročanje vibracije, uporaba dveh ventuz, zik-zak gibanje, itd…

Tehnika prikazana na priloženem videu se lahko uporablja pri vseh populacijah za razlepljenje tkiv in povečanje prekrvavitve ter posledično prehranjenosti tkiva. Bi pa opozorila, da pri osebi, ki ji prvič izvajate masažo z ventuzami uporabite silikonske ventuze z blažjim vakumom.

Play Video

Te zanima kako PRAVILNO izvajati tehniko drsenja ventuze? Poglej si video iz tečaja protibolečinske masaže.

2. Uporaba ventuz s statičnim polaganjem

Statično polaganje ventuz se nanaša na postopek, ko se ventuze pritrdijo na kožo in ostanejo tam nekaj časa. To lahko traja od nekaj sekund do več minut. 

Uporablja se za različne terapevtske namene, kot so sprostitev mišic, izboljšanje krvnega obtoka in lajšanje bolečin. Na primer, če ima oseba bolečine v hrbtu, se ventuze pritrdijo na območje bolečine in pustijo tam nekaj časa. To pomaga sprostiti mišice in izboljšati krvni obtok na tem območju, kar lahko pomaga zmanjšati bolečine. Statično polaganje ventuz se lahko uporablja tudi za lajšanje glavobolov, težav s hrbtenico, celulita in drugih težav. 

Ob vseh uporabah statičnih tehnik je potrebno biti  posebno pozoren, saj lahko hitro pride do neželenih učinkov in dodatnih bolečin ob neupoštevanju kontraindikacij!

Ali lahko ventuze uporabljam sam ali samo s pomočjo terapevta?

Ventuze lahko uporabljate tako s pomočjo terapevta kot samostojno, vendar je priporočljivo, da se pred uporabo posvetujete z masažnim terapevtom oziroma se primerno izobrazite o uporabi le teh.  Če se odločite za uporabo ventuz sami, je pomembno, da se najprej seznanite s tehniko in pravilno uporabo ventuz. Obstajajo različne vrste ventuz in vsaka od njih ima svoje specifične navodila za uporabo.

Pred uporabo ventuz se prepričajte, da so vaše roke in koža, na katero boste uporabili ventuz, čista in suha. Nato nanesete olje in pričnete s tehniko. Ne uporabljajte ventuz na občutljivih področjih, kot so obraz, prsi, spolni organi, na ranah, odrgninah, opeklinah ali na bolnih delih telesa.

Ventuze se lahko uporablja za kratkoročno lajšanje bolečin, vendar za trajno lajšanje bolečin in sproščanje mišic je potrebna redna masaža z ventuzami. Ob vseh uporabah statičnih tehnik je potrebno biti  posebno pozoren, saj lahko hitro pride do neželenih učinkov in dodatnih bolečin ob neupoštevanju kontraindikacij!

Pridruži se mi tudi ti in se nauči pravilne uporabe ventuz. Izbiraš lahko med temi tečaji. Do njih prejmeš doživljenjski dostop in učiš se lahko kar iz toplega doma.

Vrste materialov iz katerih so narejene ventuze in značilnosti posameznega materiala?

S tabo ostanejo celo življenje - nepotrošni material

Glede na to kako močen vakum naredijo ventuze in s katerim namenom se jih uporablja, delimo ventuze v glavne 3 skupine: Silikonske, plastične in steklene.

Po vakumu, ki ga ventuze lahko izvedejo, si sledijo od najmanj močnih do najmočnejših tako: Steklene, silikonske “Zen”, silikonske “Edge” in plastične.

Sedaj, če bi se morala odločiti le za ene ventuze s katerimi bi masirala. Bi bile to zagotovo silikonske Zen ventuze. Zakaj?
So namreč najbolj uporabne! Primerne so za statične in dinamične tehnike, z njimi dosežemo vse želene učinke, primerne so za rabo na vseh starostnih skupinah in z njimi ne moremo narediti škode! 

Če ravno kupujete ventuze predlagam, da si prebere članek Materiali ventuz in uporabnost“.

Play Video about Ventuze, materiali, velikosti

Ne veš katere ventuze so primerne zate? Poglej si video v katerem razložim vse o materialih in uporabnosti ventuz.

Za zdravljenje katerih bolezni in stanj se uporabljajo ventuze?

 • Ohranja zdravje skeletnega mišičja = Preventiva,
 • Izboljša prožnost tkiva,
 • Zmanjša otrdelost mišice,
 • Zmanjšuje boleča kronična vnetja in bolečine, 
 • Stimulira tvorjenje kolagena in elastina,
 • Odstrani poroženelo povrhnjico,
 • Pozitiven vpliv na astmo in oteženo dihanje,
 • Diuretični učinek,
 • Pospešena peristaltika,
 • Podpira globljo limfno drenažo in funkcije imunskega sistema (več o tretmaju v članku: Limfna drenaža kot samomasaža? Kako jo izvajati pravilno?,
 • mehča brazgotinsko tkivo,
 • Zmanjša vidnost celulita in strij (več o tem v članku: “Kako se znebiti celulita na naraven način?“),

 

 • Bolečine pri išiasu,
 • Nespečnost,
 • Kronična utrujenost,
 • Slaba cirkulacija,
 • Športne poškodbe,
 • Edem,
 • Celulit,
 • Astma,
 • Tenzijski glavobol,
 • Paraliza obraza,

Kako delujejo ventuze (kaj se dogaja v telesu ob uporabi ventuze)?

Ventuze pritrdimo na kožo in s tem ustvarimo negativen pritisk. Negativen pritisk povleče tkiva v ventuzo in istočasno povzroči vlek telesnih tekočin (kri, limfa) v ventuzo. Če so mišice, ki ležijo pod ventuzo preobremenjene in v njih že delj časa zastaja kri (imajo slabšo prekrvavitev) se bo kmalu pod ventuzo pojavil temnješi krogec, ki nam bo nakazal na slabšo prekrvavljeno mišico (vsaka barva in izloček, ki se pojavi ima svoj pomen). Sedaj smo “staro” kri “povlekli” bližje površini kože in v boleči mišici naredili prostor za novo svežo kri, ki bo mišico regenerirala. Na tem mestu so ventuze nerazdružljive z dinamičnimi tehnikami, saj z njimi tkiva raztegnemo in razlepimo. Kar je pa osnova vsake masaže v ventuzami.

Prosim imej v mislih, da vedno upoštevaš pravila varne uporabe ventuze! Saj ob nepravilni uporabi lahko strankam/sebi povzročiš še več brazgotinskega tkiva, natrganin, raztegnjeno kožo, hernijo diska in bolečine povezane s preagresivno uporabo ventuze.

Ventuze in masaža

Ventuze in učenje pravilne uporabe

Pridruži se mi tudi ti in se nauči pravilne uporabe ventuz. Izbiraš lahko med TEČAJI:
 • Tečaj protibolečinske masaže je namenjen vsem, ki si želite pomagati sebi ali drugim na povsem varen in učinkovit način, pri odpravi brazgotin. Učim te tudi obravnave brazgotin.
 • Tečaj limfne drenaže je namenjen vsem, ki imate težave z otekanjem okončin in vsem, ki si želite izboljšati delovanje imunskega sistema.
 • Tečaj anticelulitne masaže je kot se že sliši, namenjen zmanjšaju vidnosti celulita.

Preberi si še druge članke:

Uporabljena literatura:

 1.) What to know about cupping therapy

2.) Cupping Therapy: An Overview from a Modern Medicine Perspective

 

Shopping Cart