fbpx

Kako se znebiti celulita na naraven način?

Celulit je izraz kombinacije naše genske zasnove in stila življenja, ki vključuje način prehranjevanja in način našega čustvenega odzivanja na življenjske situacije. Zagotovo si se v času stresa že zalotila, da pogosteje uživaš nezdravo hrano, več sladkorjev in predelano hrano. Skratka, celulit izkazuje kopičenje fizičnih in čustvenih toksinov. Pa poglejmo zanimivosti o zlobnežu na ženskih nogah in kako se ga losamo do poletja!

Kazalo članka
  Add a header to begin generating the table of contents

  Kaj je celulit?

  Celulit je stanje, pri katerem se pod kožo pojavi videz grudic, udrtin ali nepravilnosti, pogosto na predelih stegen, zadnjice, trebuha in zgornjem delu rok. Gre za pogosto estetsko težavo, ki prizadene večino žensk, čeprav se lahko pojavi tudi pri moških.

  Celulit ni enako kot celulitis!

  Tako imenovani celulit ni bolezen. Za stanje celulita je značilna koža »pomarančne lupine« ali izgled »žimnice«. Najprizadetejša območja so zadnjica, stegna zadaj / s strani /spredaj, trebuh in nadlaket.

  Izraza celulitis, ne smemo enačiti s celulitom, saj je napačen. Celulitis je namreč bakterijska okužba kože, ki povzroča pordelost, oteklino in bolečino na okuženem predelu kože. Celulit ni bolezen!

  Kako nastane celulit?

  Celulit se začne pojavljati v obdobju pubertete in nas ženske spremlja čez celo življenje. Sedaj, ko je govora o nastanku celulita za to obstaja veliko teorij in vsaka gre v svojo smer. Nekatere vzrok iščejo v debelosti, druge v prisotnosti estrogena, tretje pa razlagajo o slabšanju/izgubi kapilarnih mrež in vnetnih procesih, ki se tvorijo, da pride do zabuhlega videza in bolečin.

  Katera teorija je bolj priznana, je težko reči, saj so v znanstvenem svetu priznane vse. Vsaka od teh teorij je krivec za nastanek celulita. Naj poenostavim dejstva:

  • Bolj kot se »zredimo«, bolj je viden celulit in več ga je.
  • Slišale ste že za teorije, da imamo ženske drugačno anatomsko konformacijo podkožja v primerjavi z moškimi. Pri ženskah vezivno tkivo poteka radialno – kot šahovnica, pri moških tangencialno – vzporedno. In ko tkiva spodaj nabreknejo, zaradi povečanja maščobnih celic ter okrnjenega delovanja krvnega ali limfnega sistema, zgleda vse skupaj kot mrežna pečenka.
  • Estrogen vpliva na vidnost celulita. V obdobju pred menstruacijo je normalno, da je celulit še vidnejši, saj takrat je celo telo rahlo »nabreklo / zateklo«.

  Sedaj teorije poznamo in če jih povežemo v en logičen potek, do celulita pride primarno zaradi povečanega volumna maščobnih celic v podkožju. Te se začnejo združevati in zavirati vene pri njihovem delu, ter zaradi prostorne stiske pride do izgube kapilarnih mrež in do okrnjenega delovanja limfnega sistema. Poškodba kapilarnih mrež povzroči zmanjšano sintezo beljakovin in nezmožnost popravljanja poškodb tkiva. Odvečna tekočina se zadržuje v dermalnem in podkožnem tkivu, ki postaja čedalje bolj zabuhlo, saj prehrano izgublja tudi naše vezivno tkivo, ki postaja vse manj elastično in prožno. In tukaj imamo videz pomarančaste kože.

  Kako se znebiti celulita na naraven način?

  Obstaja več naravnih načinov, ki pomagajo zmanjšati videz celulita. Sedaj, če je vaš celulit komaj viden oz. je viden le ob stisku kože in na soncu, boste že z anticelulitnim tretmajem, celulit z lahkoto zmanjšala. Če je pa vaš celulit že napredoval, je tipen, prosto viden in hladen, predlagam pa pristop k odpravi celulita iz večih zornih kotov, ki so opisani spodaj. V nadaljevanju si preberi še stopnje celulita in kako dolgo izvajati anticelulitni tretma za uspeh. 🙂

  1. PIJTE VODO

  Pogosto pitje vode pomaga izboljšati hidracijo telesa, kar je ključno za zdravo kožo. Koža z dobro hidracijo ima večjo elastičnost in gladkost, kar pripomore k zmanjšanju celulita. Prav tako pitje vode pomaga limfnemu sistemu odstraniti strupe iz telesa in spodbuja imunski sistem. Poskrbite, da boste popili vsaj 8 kozarcev oz. 2L vode na dan.

  2. RAZNOLIKA PREHRANA

  Poskusite zmanjšati vnos sladkorja, soli in maščob v svoji prehrani. Vključite vnos raznolikega sadja, zelenjave, polnozrnatih živil in beljakovin. Zmanjšanje vnosa sladkorja, soli in maščob ter povečanje vnosa sadja, zelenjave, polnozrnatih živil in beljakovin, izboljša prebavo in izločanje strupov iz telesa. To vpliva na zmanjšanje telesne maščobe, vključno s celulitom. Poleg tega beljakovine pomagajo povečati mišično maso, kar izboljša tudi tonus kože. Vedno si je potrebno tudi zapomniti, da koliko kalorij zaužijemo, jih je potrebno tudi porabiti!

  3. REDNA TELESNA VADBA

  Redna vadba pomaga zmanjšati videz celulita tako, da izboljša tonus mišic in prekrvavitev.

  Redna vadba poveča mišično maso in izboljša krvni pretok, kar vodi do izboljšanja tonusa kože in zmanjša videz celulita. Vadba, ki ima poudarek na vzdržljivosti (kardio), kot tek, kolesarjenje, pohodništvo ali plavanje, pomagajo pri izgubi telesne maščobe in k zdravemu delovanju srčno – žilnega sistema. Medtem ko vadba z utežmi, pomaga pri gradnji mišic in izboljšanju tonusa.
  Ps.: Če že redno obiskuješ športno masažo, ti bo le ta prav tako pomagala pri zmanjšanju celulita. 🙂

  4. ANTICELULITNA MASAŽA

  Anticelulitna masaža izboljša prekrvavitev in spodbuja limfni pretok, kar ​​izboljša elastičnost kože in zmanjša videz celulita. 

  V Tečaju anticelulitne masaže se naučimo obravnave celulita iz 3 zornih kotov! Saj je tečaj sestavljen kar iz 3 tečajev!

  1. Sprva se osredotočimo na zelo pomembno jutranjo rutino, suho krtačenje (si želiš gratis video suhega krtačenja celega telesa? Prijavi se na novičke in ga prejmeš gratis).
  2. V drugem koraku te naučim masaže z ventuzami, ki pripomore k pospešitvi krvnega obtoka in dela na elastičnosti tkiv.
  3. Kot tretje, na koncu, izvajamo limfno drenažo z ventuzami, zato, da učinkovito odplaknemo vse toksine in zastalo tekočino bližje bezgavkam.

  Video je del Anticelulitnega tečaja. Govori o splošnih navodilih izvajanja masaže z ventuzami in pozitivnih učinkih. V tečaju te naučim kako masažo izvajati tako na stranki, kot na sebi, v obliki samomasaže.

  5. NARAVNI PILING

  Redni pilingi telesa izboljšajo teksturo kože in spodbujajo obnovo celic. Uporabite lahko naravne pilinge, kot so kava, sol ali sladkor. Nežno masirajte piling na vlažno kožo, s poudarkom na območjih, kjer se pojavlja celulit. Po tem temeljito sperite in nanesite vlažilno kremo.

  6. ANTICELULITNA KREMA

  Anticelulitne kreme so izdelane z namenom zmanjševanja videza celulita in izboljšanja stanja kože. Te kreme delujejo na več načinov:

  1. Izboljšanje cirkulacije: Anticelulitne kreme pogosto vsebujejo sestavine, kot so kofein, rdeča paprika ali ekstrakt ginka bilobe, ki izboljšajo prekrvavitev in spodbudijo cirkulacijo krvi. To pomaga pri odstranjevanju odvečne tekočine in toksinov iz tkiv.

  2. Razgradnja maščob: Nekatere anticelulitne kreme vsebujejo sestavine, kot so retinol, L-karnitin ali alge, ki naj bi spodbujale razgradnjo maščob. Te sestavine pripomorejo k zmanjšanju količine maščobnega tkiva.

  3. Učvrstitev in toniranje kože: Sestavine, kot so kolagen, elastin, hialuronska kislina, ekstrakti zelene kave ali alg, prispevajo k izboljšanju elastičnosti, čvrstosti in tonusa kože.

  Anticelulitna olja, ki jih uporabljamo za masažo v boj proti celulitu vsebujejo večinoma olje citrusov, kot so limonino olje, pomarančno olje ali grenivkino olje. Olje citrusov vsebuje visoko koncentracijo antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki poškodujejo kožne celice in prispevajo k nastanku celulita.
  • Limonino olje, je znano po svojih čistilnih in toničnih lastnostih.
  • Pomarančno olje, ima poživljajoč in osvežujoč vonj ter prispeva k boljši teksturi kože.
  • Grenivkino olje ima stimulativne lastnosti in lahko pomaga pri izboljšanju cirkulacije.

  6.1. So anticelulitne kreme le nateg?

  Učinkovitost anticelulitnih krem je pogost predmet razprav. Pomembno je razumeti, da anticelulitne kreme same po sebi ne bodo popolnoma odpravile celulita. Celulit je kompleksen pojav, ki je odvisen od številnih faktorjev, kot so genetika, hormonsko ravnovesje, prehrana, telesna aktivnost in drugi življenjski dejavniki. Zato je najučinkovitejši pristop k zmanjševanju videza celulita kombinacija večih ukrepov.

  In v vednost: Na vsaki anticelulitne kremi piše, da morate kremo močno vmasirati na predele celulita, dokler se ne vpije popolnoma. Dragi moji, to je masaža! In smo spet pri pospeševanju cirkulacije in izboljšanju tonusa kože.

  7. IZBOLJŠAJ STRATEGIJO ZA PREMAGOVANJE STRESA

  Najpomembnejši recept za odpravo celulita je ravno ta! 

  Stres ima posreden vpliv na celulit. Ko smo izpostavljeni kroničnemu stresu, se v telesu sproščajo hormoni, kot je kortizol, ki vpliva na različne telesne funkcije, vključno s stanjem kože. Nekateri načini, kako stres vpliva na celulit, so:

  1. Poslabšanje prehranjevalnih navad: V stresnih situacijah se mnogi ljudje zatekajo k nezdravi hrani, kot so sladki prigrizki ali hitra hrana, kar lahko vodi v povečanje telesne teže.

  2. Motnje spanja: Stres pogosto povzroči težave s spanjem, kar ponovno vpliva na hormonsko neravnovesje in metabolizem telesa. 

  3. Vpliv na krvni obtok: Stres + veliko sedenja, vpliva na krvni obtok v telesu. Slaba cirkulacija povzroči zastajanje tekočin in strupenih snovi v tkivih, kar poslabša videz celulita.

  Pomembno je, da se zavedate stresnih situacij in namenite nekaj svojega časa tudi obvladovanju stresa z metodami, kot so redna telesna dejavnost, joga, meditacija, sprostitvene tehnike ali psihološka podpora, kar lahko pripomore k izboljšanju splošnega zdravja in s tem tudi stanja kože.

  Ventuze in samomasaža

  Je to stopnjo celulita še mogoče odpraviti?

  Celulit delimo na 4 stopnje, glede na njegovo vidnost in izrazitost. 

  1. Stopnja: Pomarančna koža se pojavi le ob testu ščipanja kože, ampak ni izrazite pomarančne kože.
   Odpravljanje celulita ni potrebno. Priporoča se splošna masaža.

  2. Stopnja: Pomarančna koža se pojavi le ob testu ščipanja kože, pojavi se izrazita pomarančasta koža pomarančne kože. Odpravljanje celulita je potrebno, saj se bo stanje splabšalo naprej.

  3. Stopnja: Pomarančna koža se pojavi že ko oseba stoji (ne ko leži). Na dotik se tipa pomarančasto kožo in na določenih mestih se pojavijo manjše zatrdline. Ženske omenjajo občutke zategovanja, težkih nog in občutljivosti. Odpravljanje celulita je nujno potrebno, saj se bo stanje splabšalo naprej.

  4. Stopnja: Pomarančna koža je prosto vidna, ne glede od položaja v katerem se nahaja ženska. Pod kožo je mogoče začutiti velike zatrdline, koža je toga, hladna in bledičasta. Ženske omenjajo občutke zategovanja, težkih nog in občutljivosti na določenih predelih. Odpravljanje celulita je nujno potrebno, saj lahko pride do hujših zdravstvanih težav.

  Pomembno je omeniti, da stopnje celulita niso strogo določene in lahko različne osebe opisujejo celulit na različne načine. Prav tako se lahko stopnje celulita med posamezniki razlikujejo glede na genetiko, telesno sestavo, starost, hormonsko ravnovesje in druge dejavnike.

  kako se znebiti celulita na naraven način
  Celulit_stopnje
  Celulit. Kako se znebiti celulita.

  Kako dolgo traja, da se znebim celulita?

  Čas, ki je potreben za zmanjšanje videza celulita, je odvisen od več dejavnikov, vključno z resnostjo celulita, posameznikovim telesnim odzivom, izbranimi metodami zdravljenja in doslednostjo izvajanja teh metod. In ne bom vam lagala, da lahko celulit popolnoma odstranimo! Žal je to del ženske kože, ki je ne moremo sneti. Z ustrezno nego in pravimi pristopi pa lahko dosežemo zmanjšanje njegove vidnosti.

  Časovni okvir za opazne rezultate dosežejo posameznice s 1. in 2. stopnjo celulita že v 3-4 tednih z rednim izvajanjem anticelulitnega tretmaja po mojih navodilih v tečaju. Za celulit 3. in 4. stopnje računajte, da boste rezultete prav tako opazila po 3 tednih, le da bo potrebnega veliko več časa, da boš svoji koži povrnila svežine in prožnosti. Prav tako bo potrebno spremeniti življenjski slog.

  Kaj se naučim v tečaju anticelulitne masaže?

  V spletnem tečaju te bom naučila zeloglasnega suhega ščetkanja, masaže z ventuzami (za boljšo prekrvavitev tkiv) in limfno drenažo z vetuzami (za potisk limfne tekočine do bezgavk). 

  Anticelulitno masažo bomo izvajali na zadnjici, zadnji loži, adduktorjih, na sprednjem delu stegna, trebuhu, ramenih in nadlakti.

  Teoretične vsebine, ki jiih bomo zaobjeli:

  • Kontraindikacije,
  • Krvni obtok,
  • Limfni obtok (splošno, bezgavke, edem…),
  • Vse o celulitu ( Zgradba kože, Kako nastane, stopnje, uporaba krem in olj…),
  • Vse o suhem ščetkanju, masaži z ventuzami in limfni drenaži,
  • Vse o pripomočkih, ki jih potrebujemo ter kje jih kupiti,
  • navodila za izvajanje tehnik,
  • Postopek in trajanje terapij,
  • Vse o ventuzah…

  Še najboljši del je, da je tečaj spleten, kar pomeni, da ob nakupu prejmeš neomejen dostop do vsega gradiva in se učiš v svojem tempu!

  Ali si lahko anticelulitno masažo izvajam sama enako uspešno, kot s pomočjo maserja?

  Anticelulitno masažo je mogoče izvajati tako samostojno kot s pomočjo maserja. Uspešnost in učinkovitost masaže sta odvisni od pravilne tehnike, doslednosti izvajanja ter individualnega odziva kože in telesa.

  Samostojna anticelulitna masaža ima lahko nekaj prednosti. Prvič, omogoča nadzor nad pritiskom, hitrostjo in intenzivnostjo masaže, saj ste sami odgovorni za izvajanje postopka. Poleg tega je samomasaža priročna in dostopna, saj si lahko prilagodite urnik in jo izvajate doma. Pomembno je le, da se naučite pravilne tehnike masaže, uporabite primerne anticelulitne izdelke (npr. olja ali kreme) in redno izvajate masažo. Masažo je najbolje kombinirati z drugimi ukrepi za zmanjšanje celulita, kot so zdrava prehrana, telesna vadba in hidracija.

  Ali lahko ventuze uporabim tudi za obraz?

  Drage moje, ventuze lahko uporabite na vseh predelih telesa. Ne uporabljamo jih zgolj v anticelulitne namene, pač pa tudi v anti-age namene, za mišično sprostitev ter pomlajevanje kože. Če te zanima več o tem kako in kje jih uporabiti, si preberi članek: Ventuze – Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškodb.
  Ps.: Ko boš kupovala ventuze ti predlagam, da si kupuš vse velikosti, torej kupiš paket 4-ih ventuz.

  Želiš brezplačen video suhega krtačenja?

  Prijavi se na e-novičke in zraven uporabne vsebine prejmi še 10% popust na VSE tečaje.

  Drugi članki

  Uporabljena literatura:
  The physical and physiological effects of vacuum massage on the different skin layers
  Comparison of Cellulite Severity Scales and Imaging Methods

  SPREMLJAJTE NAS

  tudi na socialnih omrežjih !
  Naj masaža ne bo luksuz, ampak del vsakodnevne regeneracije in dobrih odnosov!
  Shopping Cart