fbpx

Naj Cupping terapija ne bo zgolj polaganje ventuz !

Cupping terapija je starodavna oblika alternativnega zdravljenja, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine. Pri tej terapiji terapevt na kožo stranke položi posebne skodelice, imenovane ventuze in ustvari vakum, ki sesa oz. vleče tkiva v ventuzo.

Sedaj če se vrnemo nazaj k učinkoviti izvedbi masaže je osnovno pravilo vsake masaže, da mišice postopoma ogrejemo, saj lahko v nasprotnem primeru povzročimo veliko mehko-tkivne škode ter nesproščenost masiranca! Sedaj ali boste sprva izvedli masažo z ventuzami ali športno masažo, je vseeno. Jaz osebno vedno sprva ogrejem tkiva z nežnejšo masažo, nato preklopim na športno masažo in šele na koncu zaključim z masažo z ventuzami. V nadaljevanju več o rabi tehnik, vrstnem redu in zakaj se odločiti za takšen vrstni red.

Ponavljajoča telesna aktivnost povzroča poškodbe na mišičnih celicah in izčrpava mišični glikogen, ki telo oskrbuje z energijo.

Cilj športne masaže

Vsak od nas, se je s kakšnimi bolečinami po športu že zagotovo srečal. Nekatere so izzvenele same, za druge ste poiskali pomoč. Primaren cilj športne masaže je vzpostavitev preventive, zato, da do tega neprijetnega prisilnega počitka sploh ne bo sploh prišlo. Naš sekundaren cilj, je pomoč pri kurativi, torej vzpostavitev nebolečega gibanja in ustreznega mišičnega tonusa. Na tem mestu poudarjam, da športna masaža ni zdravilo, temveč del terapije, ki ugodno vpliva na psihofizično stanje športnika. Če te zanima več o športni masaži sem zate napisala cel članek “športna masaža“.

Cupping terapija – Namen

Pri cupping terapiji ventuze pritrdimo na kožo, s tem ustvarimo negativen pritisk. Negativen pritisk povleče tkiva v ventuzo in istočasno povzroči vlek telesnih tekočin v ventuzo. Če so mišice, ki ležijo pod ventuzo preobremenjene in v njih že delj časa zastaja kri bo kmalu pod ventuzo pojavil temnejši krogec, ki nam bo nakazal na slabšo prekrvavljeno mišico (vsaka barva in izloček, ki se pojavi ima svoj pomen – več o tem naslednjič). Sedaj smo “staro” kri “povlekli” bližje površini kože in v boleči mišici naredili prostor za novo svežo kri, ki bo mišico regenerirala.

Sedaj razumemo, da ventuze še dodatno pripomorejo k izboljšani regeneraciji.

Cupping Terapija

Kako kombiniramo masažo in ventuze?

1. Ogrevanje tkiv

Ogrevanje tkiv lahko izvajamo z:

 • Masažo z vročimi kamni,
 • Manualna masaža,
 • Masaža z ventuzami.
Cupping Terapija z ventuzami vnetje ahilove tetive

Ogrevanje z vročimi vukanskimi kamni ali Hot Stone masaža je posebej priljubljena v hladnih prehodnih mesecih, ko nam toplota prija. Kamni pogrejejo mišico s toploto, kot s posebnimi tehnikami pri katerih držimo kamne v rokah in  izvajamo tehnike glajenja in gnetenja.

Ogrevanje z manualnimi tehnikami ali po domače s tehnikami rok, izvajamo s tehniko površinskega in globokega glajenja. Te tehnike se učimo tako na tečaju klasične masaže, kot na tečaju športne masaže. Glajenje Je osnovna masažna tehnika in kot že omenjeno jo razdelimo na površinsko ter globoko glajenje. S površinskim glajenjem nanašamo olje in s stranko ustvarimo prvi stik. Občuti se nežno, prijetno in sproščujoče. Globoko glajenje je tehnika, ki je namenjena ogrevanju tkiva, vzpodbuditvi venskega pretoka in palpaciji globljih mišic. Tehnika je še vedno zelo prijetna, kljub močnejšemu izvajanju, občuti se prijetno ogrevanje telesa.

Ogrevanje z ventuzami izvajamo s tehniko imenovano vlek in relaksacija. Izvajamo jo tako, da ventuzo stisnemo, jo damo na kožo za 2 sekundi in nato vakum sprostimo. Enako ponovimo po celotni napeti mišici, da jo ogrejemo ali da zmanjšamo nelagodje stranke.

2. Glavni del masaže

Glavni del masaže je večinoma sestavljen iz različnih tehnik, ki jih uporabljamo za dosegovanje strankinega cilja. Bodisi je to zmanjšanje mišične napetosti ali odprava bolečin. Za glavni del masaže izbiramo med pestrim izborom masažnih tehnik športne masaže, kot sta tehniki gnetenje in vtiranje, ki ju lahko izvajamo z različnimi deli telesa in pripomočki. Npr. dlani, palci, kazalci, členki, komolci, podlaket, trigger pointer, masažni valjčki…

 • Gnetenje je tehnika, ki jo pri masaži uporabljamo najpogosteje. Ima največji vpliv na kožo in mišice, posebno tiste, ki ležijo tik pod kožo. Gnetemo mišico, del mišice ali skupino mišic. Kadar gnetemo mišice po daljši neaktivnosti, želimo doseči njeno optimalno dolžino, elastičnost in normalizacijo mišične napetosti (tonusa). Z gnetenjem se borimo tudi proti negativnim učinkom mišične atrofije (zmanjšanju mišične mase). Prijemi gnetenja morajo dajati videz valovanja, stiskanja in premikanja tkiva.  Gnetenje mora biti natančno, počasno in ritmično, tako da daje gibanje rok videz valovanja.

 • Vtiranje izboljša kapilarno cirkulacijo in zviša temperaturo kože. Namen vtiranja je rahljanje zlepljenih struktur, mehčanje brazgotin, preprečevanje in odpravljanje adhezij in pospeševanje procesov absorpcije okoli sklepov. Osnovna sestavina vtiranja je pritisk. Pritisk se spreminja glede na predel telesa, splošno kondicijo stranke in glede na lokalno stanje tkiva. Pritisk je močan in ga povečujemo s krožnimi gibi. Na enem mestu naredimo 3 do 4 krožne gibe. Nato pritisk popustimo in s površinskim glajenjem zdrsimo na novo površino, kjer postopek ponovimo.

Na tem mestu bom še enkrat omenila, da lahko po želji pred glavnim delom masaže izvajate terapijo z ventuzami. Je povsem vaša odločitev! Je pa vsekakor potrebno razumeti, da je koža po masaži z ventuzami bolj občutljiva! V naslednjem poglavju še več o tehnikah masaže z ventuzami, tukaj si lahko pogledate pa glavna pravila ali napake, ki jih večina izvaja pri terapiji z ventuzami! Ne bodi eden izmed njih! 🙂

3. Zaključevanje masaže = Cupping Terapija

Ko izvedemo glavne manuane tehnike, na koncu zaključimo s terapijo z ventuzami. Tehnike kombiniramo na podlagi odzivanja tkiva, niso vse tehnike primerne za vse! Za kontraindikacije si prosim preberi članek: “5 najpogostejših napak, ki jih delaš z ventuzami!

 • Prva tehnika, ki jo uporabim je tehnika “vlek in relaksacija“, ki sem jo opisala pri poglavju ogrevanja.
 • Druga tehnika je “vzporedno drsenje ventuze po mišičnih vlaknih”. Učinkovita je za ogrevanje mišice, miofascialno sproščanjesproščanje napetosti v mišici, za zmanjšanje mišičnega tonusa in rahljanje vozličkov ter in povečanje mišične prožnosti. Izvajamo jo tako, da ventuzo z blagim vakumom stisnemo na kožo in z dvigom ventuze proti sebi, drsimo v smeri mišičnih vlaken. Lahko uporabimo tudi dve ventuzi in ju odmikamo eno od druge. Pri tej in naslednji tehniki, ki pride, moramo biti pozorni, da ne ustvarimo premočnega vakuma!
 • Tretja tehnika je “drsenje prečno čez mišična vlakna“. Tehniko izvajamo šele po prejšnji tehniki, saj je agresivnejša. Učinkovita je za miofascialno sproščanje, za povečanje mišične prožnosti in sklepne gibljivosti ter mehčanje brazgotin (s prečnim drsenjem čez brazgotino). Izvajamo jo tako, da ventuzo z blagim vakumom stisnemo na kožo in z dvigom ventuze proti sebi drsimo prečno čez mišična vlakna. Lahko uporabimo tudi dve ventuzi in ju odmikamo eno od druge. Tkiva je potrebno prej ogreti, zato prilagodi vakum in material ventuze.
 • Druge tehnike, ki jih še lahko izvajamo so tehnike: dinamičnega in statičnega kroženja, tresenja, striženja, statične in dinamične rotacije, zik-zak, prečna frikcija ter statično polaganje ventuz.

4. Zaključek masaže z limfno drenažo

Za čisti konec masaže izvedem limfno drenažo z ventuzami. Takšen zaključek vam priporočam še posebej v poletnih mesecih, ko nas ima večina ljudi težave z zatekanjem okončin. 

Limfna drenaža je velikokrat spregledana tehnika in o njej se res premalo govori. Limfni sistem je namreč osnova za čiščenje vseh bakterij, virusov, toksinov, ki smo jih vnesli v telo in odpadnih produktov, ki jih naše telo več ne potrebuje. Če naš limfni sistem več ne deluje pravilno, zelo hitro pride do zastajanja limfe v telesu, ki se kaže z zatekanjem na različnih koncih telesa.

Preden začneš z drenažo nanesi olje in nato ventuzo dinamično potiskaš le v smeri bezgavk. Pomembno je pa tudi, da ventuzo med premikanjem potiskaš k sebi, torej, v nasprotni smeri od kože. Pravilno izvajanje drenaže poteka z dolgimi in počasnimi potegi proti bezgavkam. Vakum ventuze naj bo blag, do srednje močen in tretma izvajaj vsaj 5 minut na segment. Za cel postopek limfne drenaže ti priporočam, da si prebereš članek, ki sem ga napisala izključno za limfno drenažo: “samomasaža limfna drenaža“.

Uporabljena literatura:

 • Ventuze – Terapija od lepotnih tretmajev do športnih poškodb
 • The medical perspective of cupping therapy: Effects and mechanisms of action
 • Effects of Acupuncture, Moxibustion, Cupping, and Massage on Sports Injuries: A Narrative Review

Spletni tečaji

Preberi si še druge članke:

SPREMLJAJTE NAS

tudi na socialnih omrežjih !
Naj masaža ne bo luksuz, ampak del vsakodnevne regeneracije in dobrih odnosov!
Shopping Cart