fbpx

Kako pravilno izvajati športno masažo in zaščititi svoje sklepe?

Kot vsi ostali poklici, smo tudi poklicni maserji izpostavljeni poškodbam na delu. Najpogosteje nastanejo zaradi preobemenitev mišic in sklepov, ki se vnamejo in nas bolijo še tedne po tem.

Pred poškodbami rok, zapestja in hrbta se lahko zaščitiš z vajami za moč, pravilno pozicijo rok, aplikacijo pravilne telesne mehanike med masažo in dovolj časa za počitek med masažami. Tukaj ne velja izpustiti masaž! Ne, da ti masiraš, ampak, da si vsak mesec privoščiš masažo, s poudarkom na dlaneh / rokah / ramenih / hrbtu / mečih.

Video: Pravilna drža maserja med športno masažo

Poglej si spodnji video, ki govori o pravilni drži in uporabi rok med športno masažo

Play Video

Najpogostejše poškodbe maserjev

Najbolj pogoste poškodbe terapevtov so tendinitis (vnetje kite mišice) in tenosinovitis (vnetje kitne ovojnice), poškodbe zaradi ponavljajočih pritiskov in vnetje ali poškodbe živcev (sindrom karpalnega kanala ali sindrom torakalnega izhoda).

Vaje za moč

Vaje za moč vključujejo vaje za krepitev zgornjega dela telesa, predvsem rok in zapestij.

Pri aplikaciji različnih masažnih tehnik, je potrebno čim bolj zmanjšati pritisk na prste, palec in zapestje. Poškodbe palca preprečujemo tako, da palec ni v poziciji abdukcije, ampak je v ravni liniji s kostmi podlakti.

Zapestje naj bo v čim bolj nevtralnem položaju. Pri aplikaciji tehnike močne kompresije, se je potrebo izogniti hiperekstenziji zapestja.

Na desni sliki si lahko pogledaš vaje in raztege, ki se uporabljajo za zadravje zapestij in podlakti. Predlagam, da tem vajam nameniš 5 minut, pred pričetkom masaže.

Če masiraš vsakodnevno več ur, je za zdravje zelo pomembna drža telesa (izravnan hrbet in gibanje v kolenih). Prav je, da se med delom večkrat spomniš na držo telesa, jo popraviš in se sprostiš. Drža mora omogočati prosto gibanje trupa, rok in nog, istočasno pa zagotoviti čim manjšo obremenitev sklepov, predvsem hrbtenice.

Dobra telesna mehanika, zmanjša težave s hrbtom, rameni, palcem. Pravilna uporaba telesne teže pomeni, da maser energijo za delo črpa iz središča svojega telesa in ne iz dela mišic.

Pred poškodbami rok, zapestja in hrbta se lahko zaščitiš z vajami za moč, pravilno pozicijo rok, aplikacijo pravilne telesne mehanike med masažo in dovolj časa za počitek med masažami.

Spletni tečaji

Preberi si še druge članke:

Shopping Cart